Ciorbă de perișoare, rețetă din 1938. Cum o făceau străbunii noștri să aibă aromă și să nu se strice repede

20 septembrie 2024 16:50   Rețete
Ultima actualizare:

Este o rețetă extrem de populară în țara noastră, iar vasta majoritate dintre noi probabil că și-o amintesc încă din copilărie. Este vorba despre ciorba de perișoare, o rețetă atât de populară încât putem crede că nu mai poate ascunde niciun secret. Ei bine, de ce să nu schimbăm puțin lucrurile și să încercăm rețeta tradițională din anul 1938?

Cel mai bun mod de a ne asigura că gătim, într-adevăr, o rețetă tradițională este să ne asigurăm că sursa noastră este una cu adevărat veche. Cu cât mai veche, cu atât mai bine, iar de multe ori, modul în care se gătea mâncarea într-o anumită perioadă ne poate spune mai multe despre acea societate decât am crede.

Iar în privința ciorbei de perișoare, volumul „Bucătărie românescă”, scris în anul 1938 de către Lucreția Opreanu, ne oferă o rețetă delicioasă, tradițională, pe care puțini români și-o mai amintesc în ziua de astăzi!

Ce ingrediente ne vor fi necesare

În primul rând, trebuie să începem prin a avea la îndemână câteva bucăți de oase de porc, sau de vită. Apoi, ne mai trebuie și zeamă de varză, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, o țelină, 250 de grame de carne de porc (sau de vită), cât și două lingurițe de orez.

De asemenea, vom mai avea nevoie și de un ou, o ceapă, sare, piper, iar nu în ultimul rând, puțin pătrunjel și mărar. Odată ce avem aceste ingrediente, putem începe să gătim!

Cum pregătim ciorba de perișoare

Primul pas pentru a pregăti această rețetă din 1938 este să fierbem oasele într-un litru de apă. Acestea trebuie să rămână pe foc până când apa scade cam la jumătate. Apoi, vom strecura supa obținută, adăugăm câtă zeamă de varză dorim și punem totul din nou la fiert.

Mai departe, tăiem morcovul rondele și îl adăugăm în ciorbă, la fel și rădăcina de pătrunjel. Țelina trebuie tăiată fie felii subțiri, fie dată pe răzătoare, înainte de a fi pusă.

Apoi, vom amesteca carnea cu cele două lingurițe de orez, cu oul, cu puțin pătrunjel verde tocat și cu ceapă dată pe răzătoare. În plus, vom mai adăuga și sare și piper, iar apoi formăm perișoarele și le punem în ciorbă.

La final, după ce totul s-a făcut, mai putem adăuga în ciorbă puțin pătrunjel și mărar, tocate mărunt. Iar, la final, vom avea o mâncare delicioasă, la fel ca în anul 1938.

Mai multe