Clătite cu urzici, o alegere sănătoasă pentru micul dejun. Cum le prepari

25 martie 2022 13:54   Rețete

Dacă atunci când vă gândiți la clătite vă vine automat în minte rețeta clasică, pe care o serviți cu cremă de ciocolată, fructe, sau dulceață, ei bine, e bine să știți că acest fel de mâncare se poate prepara într-o varietate de moduri, fără ca măcar să implice ideea de desert dulce.

Clătitele pot ieși rapid din zona de „dulciuri” și pot fi preparate și cu ingrediente la care nu te-ai fi gândit. Spre exemplu, iată cea mai simplă rețetă de clătite cu urzici, care pot fi mâncare la micul dejun sau între mese, pe post de snack sănătos.

Rețetă clătite cu urzici

Urzicile sunt pline de vitamine și pot ajuta organismul și la detoxifiere. Deși nu pot fi consumate crude, din cauza substanțelor iritante pe care le conțin, fierberea asigură distrugerea a tot ce nu este benefic pentru organism, transformându-le într-o soluție sănătoasă și sigură.

Ingrediente: 

În această reţetă, trebuie doar să le opăreşti, astfel, ele îşi vor păstra substanţele nutritive. 

500 g urzici, 2 ouă mari, 200 ml lapte integral (3,5% grăsime), 1 legătură ceapă verde, 200 g făină, sare, piper și ulei, pentru uns.

Mod de preparare:

Se curăță bine urzicile de impurităţi şi de codiţele lemnoase, păstrând doar frunzele verzi şi tinere. Această operaţiune trebuie efectuată cu ajutorul unor mănuşi de menaj din cauciuc, deoarece urzicile sunt iritante, cum am amintit și mai sus.

Se spală bine frunzele sub jet de apă rece şi se repetă această operaţiune de 3-4 ori, până ce în apa din vas nu mai rămâne pământ sau nisip. Pui la fiert o oală cu 2-3 l de apă cu puţină sare, iar când clocoteşte adaugi urzicile şi le opăreşti 3-4 minute. Le scurgi bine într-o sită, le laşi la răcit apoi le toci mărunt. Cureţi ceapa verde şi o tai fin.  

Citește și: Anna Lesko, secretul clătitelor care au înnebunit-o pe Adela Popescu

Baţi ouăle cu sare şi piper, după gust, torni laptele şi omogenizezi, adaugi urzicile tocate, ceapa verde şi încorporezi și făina. Continui să mixezi până ce aluatul este omogen, fără cocoloaşe. Acesta trebuie să aibă consistenţa unuei smântâni mai groase, care curge.

Astfel, dacă mai e nevoie, adaugi fie puţină făină, fie puţin lapte sau apă minerală. Laşi aluatul la odihnit 15-20 de minute. Ungi o tigaie cu puţin ulei, formezi clătite de dimensiunea dorită şi le rumeneşti pe ambele părţi, potrivit Clickpoftăbună.

Acestea se servesc atât calde, cât și reci, simple sau după gustul fiecăruia, cu cascaval și brânză rasă sau un sos de smântână cu usturoi, spre exemplu. Poftă bună!

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram

Mai multe