Cu ce trebuie să ungi oala pentru ca sarmalele să nu se mai lipească. Ingredientul care te salvează

7 aprilie 2024 10:54   Rețete

Gătite de sărbători sau fără a fi vreo ocazie specială, sarmalele continuă să fie unul dintre felurile de mâncare preferate de români. Multe gospodine le prepară în felul lor, în funcție de zonă, însă toate se confruntă cu o problemă comună: sarmalele care se lipsesc de fundul oalei și se poate strica tot preparatul. 

Delicioasele sarmale regăsite pe mesele românilor, îndeosebi în preajma sărbătorilor, nu au cum să nu fie iubite nu doar de membrii familiei, cât și de invitați. Ei bine, ce este de făcut atunci când ele se lipesc de vasul în care sunt gătite? Există un truc care va rezolva această problemă.

Cum pregătim cele mai bune sarmale

Radu Roman, autorul cărții „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” , recomandă ca oala în care sunt așezate sarmalele să fie unsă cu un ingredient simplu, care nu costă nici mulți bani: untura. De asemenea, ne recomandă ca oala în care fierb sarmalele să fie una de lut. 

Desigur, acest truc nu este deloc unul străin, deoarece în copilăria noastră mamele și bunicile obișnuiau să găstească sarmalele în acest fel. 

Autorul ne recomandă, de asemenea, să servim sarmalele alături de un pahar de vin roșu, recomandate fiind acestea: Fetească Neagră de la Urlaţi, cu gust de mure,  Valea Călugarească, cu gust de prune uscate, Bujoru ori Topoloveni, Băbeasca Neagră de Nicoreşti sau Buzău, Cabernet Sauvignon de Sâmbureşti, de Drăgăşani, de Ceptura şi Tohani. 

Ingrediente pentru sarmale tradiționale 

Sarmalele tradiționale continuă să fie apreciate de români, în ciuda variatelor rețete care au apărut de-a lungul timpului. Iată mai jos lista ingredientelor de care ai nevoie, rețeta fiind preparată în felul clasic. 

foi de la două verze murate

1 kg carne de porc tocată

3 morcovi

2-3 linguri de pastă roşii

un ardei iute

o ceaşcă de orez

un pahar de vin

două cepe

trei legături de verdeaţă

2-3 linguri de pastă ardei gras

două ceşti de vin alb

un pahar de bulion de roşii

trei roşii din bulion

cimbru

mărar

foi de dafin

boia

piper

sare

Mai multe