Mirela Vaida, rețeta celui mai bun cozonac moldovenesc pentru masa de Crăciun: „Este o reţetă pe care o făcea mama când eram acasă”

24 decembrie 2024 16:00   Rețete

Când nu se află în lumina reflectoarelor, Mirela Vaida gătește în confortul bucătăriei sale rețete care mai de care mai iscusite. Acum, în prag de sărbători, vedeta scoate de la naftalină caietul cu rețete pe care le-a moștenit de la mama sa și ne învață cum să pregătim cel mai gustos cozonac moldovenesc pentru masa festivă de Crăciun. 

Vedeta are un canal de YouTube pe care postează diverse rețete de mâncare și desert. În trecut, ea își anunța fanii că alege de sărbători să pregătească în casă cel mai bun cozonac, a cărui rețetă o știe de când era copil la mama acasă. 

„Este o reţetă pe care o făcea mama când eram acasă. Aşa o ştiu de la ea, aşa o s-o fac şi eu. Este vorba despre cozonac moldovenesc cu umplutură de nucă şi rahat. Este o rețetă destul de complicată”, a spus Mirela Vaida în clipul de prezentare al rețetei pe YouTube.

Ingrediente pentru aluatul de cozonac 

- 2 kg de făină albă tip „000”,

- sare,

- zahăr,

- drojdie umedă sau uscată, care se dizolvă în lapte călduț, un pic de unt gras şi smântână grasă,

- o lămâie dată pe răzătoare,

- esenţe,

- 7-8 ouă,

- lapte cald,

- apă minerală. 

Ingrediente pentru umplutură 

  - rahat tăiat cubuleţe dat prin zahăr pudră,

- 1 kg de miez de nucă,

- zahăr,

-cacao,

- lapte,

- esenţe (de rom, lămâie și portocală),
- stafide.

Mod de preparare al aluatului 

În clipul video urcat pe YouTube, prezentatoarea TV a explicat cum trebuie procedat pas cu pas atunci când gătim cozonac moldovenesc. Fiți foarte atenți, încât nu este deloc complicat, mai ales că aveți toate informațiile necesare. 

„În primul rând o să presor sarea peste făină, după care o să pun zahărul în cuibuşor. Apoi punem drojdia dizolvată în lăptic cald şi amestecăm. Să ştiţi că eu nu am cantităţi, la mine totul se face din ochi. Eu nu fac reţete profesionale, le fac aşa, după mintea mea. O să pun acum untul, tăiat cubuleţe.

Este un unt gras şi o să-l amestec aici, cu făină şi cu lapte. O să mai pun şi câteva linguri bune de smântână. Amestesc şi după aceea pun ouăle. La cozonacul moldovenesc se pun foarte multe ouă. Mama, de exemplu, punea câte patru ouă la un kilogram de făină sau chiar cinci. Eu o să pun şase ouă.

Apoi adaug, pe rând, 6-7 gălbenuşuri şi amestecăm. Mai pun şi lapte, să se omogenizeze. Pun lămâia rasă şi amestecăm bine. Adaug un pic de esenţă de rom, portocală şi lămâie. Începem să omogenizăm, mai punem puţin lapte şi apă minerală, pentru a afâna acest aluat. Deja încep să frământ coca. Este galben de la gălbenuşurile de ouă, aşa se face în Moldova. Eu nu l-am făcut cu foarte multe ouă, dar tot se cunoaşte şi vede, pentru că aşa trebuie să arate un cozonac. O să-l las la dospit vreo oră, acoperit”, a spus Mirela Vaida pe contul ei de YouTube.

Mod de preparare umplutură 

„Luăm miezul de nucă, punem zahăr şi cacao şi amestecăm. Turnăm câte un pic de lapte şi trebuie să iasă o pastă grosuţă. Nu foarte lichidă, pentru că trebuie să se aşeze bine pe foaia de cozonac. Învârtim, până se omogenizează foarte bine. Adăugăm puţină esenţă de rom, de lămâie şi de portocală şi învârtim. O să îl lăsăm aşa, să se omogenizeze. Luăm o bucată de unt şi ungem tăvile, ca să nu se lipească cozonacul.

După ce a crescut aluatul, îl iau şi îl împart în patru, deoarece o să fac doi cozonaci împletiţi. Începem să întindem aluatul şi punem multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Acum, peste umplutură, punem rahat şi stafide. Apoi rulăm fiecare bucată şi împletim, două cu două, şi îi punem în tăvi.

Îi mai acoperim încă zece minute, timp în care încălzim cuptorul. În acest timp, am pus un gălbenuş cu ulei de măsline, cu care vom unge cozonacii înainte să îi punem la cuptor. La copt, îi lăsăm aproximativ 45 de minute”, a mai spus Mirela Vaida.

Mai multe