Osso buco, rețeta italienească care a cucerit toate gospodinele din România. Cum o prepari rapid și ce trebuie să adaugi pentru un gust autentic. VIDEO

30 mai 2025 20:15   Rețete

Osso buco este un preparat clasic al bucătăriei italiene, apreciat pentru savoarea intensă și textura fragedă a cărnii. Deși în mod tradițional are un timp lung de preparare, rețeta poate fi adaptată pentru a economisi timp, fără a compromite gustul autentic.

Content image

Rețetă tradițională de osso buco, simplificată pentru gătit rapid acasă

Rețeta rapidă de osso buco a devenit virală pe TikTok, iar gospodinele desăvârșite s-au arătat nerăbdătoare să o încerce. Iată lista de ingrediente și modul de preparare. 

Ingrediente necesare:

  • 4 felii de rasol de vită, cu os;
  • 1 ceapă;
  • 2 morcovi;
  • opțional, o tijă de apio;
  • 2 frunze de dafin;
  • 1 crenguță de cimbru;
  • 1 crenguță de rozmarin;
  • sare și piper după gust;
  • 150 ml vin alb sec;
  • 400 g roșii cuburi (proaspete sau conservate);
  • 200 ml supă (de vită, pui sau legume) ori apă;
  • 2-3 linguri de făină;
  • 3 linguri de ulei de măsline;
  • 1 cub de unt;

Pentru gremolata:

  • pătrunjel tocat;
  • ½ cățel de usturoi, tocat fin;
  • suc de lămâie;
  • ulei de măsline (opțional).

Mod de preparare

Se condimentează rasolul de vită cu sare și piper, apoi se trece prin făină. Se rumenește carnea pe ambele părți într-o tigaie cu ulei de măsline, după care se scoate deoparte. În aceeași tigaie se sotează ceapa, morcovii (și apio, dacă este folosit), apoi se adaugă verdețurile, vinul alb (care se lasă 2 minute să fiarbă pentru a se evapora alcoolul), roșiile și supa. Carnea se readaugă în vas, se acoperă și se gătește fie sub presiune, fie la foc mic, în funcție de metoda preferată.

Dacă este gătit la aragaz, timpul de fierbere poate depăși 3 ore, însă cu metode moderne de gătire, timpul poate fi redus considerabil, până la aproximativ o oră.

Preparatul se servește cu piure de cartofi, risotto, mămăligă sau pâine rustică. Gremolata se adaugă la final pentru un plus de prospețime și aromă.

Rezultatul este un fel de mâncare reconfortant, cu carne fragedă ce se desprinde ușor de pe os și un sos bogat, plin de savoare.

Mai multe