Ții post? Iată o rețetă gustoasă

13 martie 2022 8:00   Rețete
Ultima actualizare:

Postul Paștelui a început, iar gospodinele gătesc feluri de mâncare, care mai de care mai gustoase, însă de post.

Te afli în pană de idei și nu mai știi ce rețetă de post delicioasă, dar și hrănitoare și sănătoasă să faci pentru cei dragi? Îți recomandăm noi!

Sarmale de post cu ciuperci

Poți consuma delicioasele sarmale și când ții post. Acestea pot fi la fel de gustoase ca și cele cu carne.

Ingrediente

  • 1-2 căpatani de varza murata sau dulce (in functie de marimea verzei, dar si de calitatea frunzelor)
  • 500 de grame de ciuperci proaspete
  • 200 de ml. de orez cu bobul rotund, spălat si zvântat
  • 1 țelina mică (radacina)
  • 2 morcovi mari
  • 2 cepe mari
  • 150 de ml. de bulion de roșii
  • 60 de ml. de ulei 
  • 1 legătura de mărar
  • 1 legatura de cimbru
  • 2 foi de dafin
  • sare si piper

Mod de preparare

Se desprind frunzele de pe capatană de varză murată si daca varza e prea sarata, se pot desara, clatindu-se in cateva ape reci. Se decupeaza cu grija nervurile ingrosate de pe frunze și se aleg frunzele potrivite ca dimensiuni și calitate pentru sarmale.

Din frunzele de la suprafata căpătanii mai mari, se pot obtine 2-3 sarmale. Morcovii se curata și se rad pe razatoarea mare, telina si ceapa la fel. Se încinge intr-o cratita uleiul si se adaugă morcovii, telina si ceapa.

Se amestecă si se reduce focul, ca să se căleasca incet legumele timp de 4-5 minute. Ciupercile se toacă mărunt si se adauga peste legume. Se amestecă bine și se mai căleste amestecul de legume timp de 2-3 minute, apoi se trage de pe foc si se potriveste gustul cu sare si piper.

Se adaugă mararul tocat si frunzulitele de cimbru. Se amesteca bine legumele cu verdeata si se adauga orezul spălat si zvântat. Se umplu sarmalele de post cu ciuperci, asezând pe fiecare bucata de varza pregatita cate o lingura cu varf de umplutura, care se va rula in foaia de varza si apoi se vor indesa capetele inauntru. 

Sarmalele impaturite se aranjează pe o tava sau tocator, apoi se vor aranja cu grija in oala pentru fiert. Pana la acel moment, mai trebuie sa tocam marunt nervurile decupate de la foile de varza si acele foi prea mici/rupte ca să fie umplute. 

Pentru gătirea sarmalelor este de preferat o oala cu peretii mai grosi sau una de lut., apoi  aranjezi sarmalele. Se acoperă sarmalele cu restul de varza tocată și se adaugă bulionul de rosii, 2 crengute de cimbru si frunzele de dafin. 

Se toarna apa calda atat cat sa depasească sarmalele de 1-2 degete inaltime, se pune capacul pe oala și se fierb sarmalele la foc mic

Un secret despre sarmale

Sarmalele bine fierte au varza moale care poate fi taiata usor cu furculita, neopunând nicio rezistentă.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google NewsFacebook și Instagram!  

Mai multe