Cei mai fragezi şi pufoşi papanaşi, după reţeta lui chef Dexter
Bogdan Alexandrescu, alias chef Dexter, a făcut furori la prima ediție a emisiunii MasterChef România, ajungând până în finală. Click! Poftă bună! prezintă rețeta de papanași fragezi și pufoși a chef-ului care i-a încântat pe francezi cu preparate tradiționale românești într-un restaurant din Paris.
Chef Dexter a renunțat la un master în limbi străine pentru a se înscrie, în 2012, la prima ediție a concursului MasterChef România. Sacrificiul a meritat, pentru că pasionatul de gastronomie de atunci a ajuns în finală, iar experiența cu pricina a însemnat începutul unei cariere în domeniu.
După mai multe aventuri gastronomice în țară și străinătate, Chef Dexter a decis să abordeze bucătăria tradițonală românească în stil propriu.
Iată rețeta lui de papanași, o garanție pentru un desert fraged și pufos, exact ca-n copilărie.
Papanași fragezi și pufoși. Ingrediente
150 g făină 250 g brânză proaspătă de vaci 1 ou 50 g zahăr brun 3 g praf de copt coaja şi zeama de la ½ lămâie 200 g fructe de pădure proaspete sau congelate (zmeură, coacăze, căpşuni, mure etc.) 150 g smântână fermentată, grasă 50 g zahăr pudră, pentru decor ulei vegetal, pentru prăjit
Papanași fragezi și pufoși. Mod de preparare
Cum se face aluatul
Se amestecă făina, praful de copt omogenizat cu sucul de lămâie, oul, brânza de vaci, restul de zahăr brun şi coaja de lămâie.
Se frământă uşor, până se obține un aluat pufos. Se presară aluatul cu puţină făină şi, cu palmele, se formează bile de dimensiunea unei roşii cherry.
Se așază bilele pe o tavă sau pe o farfurie pudrată cu făină. Se lasă să se odihnească minimum 15 minute.
Se încinge uleiul la 170 °C şi se prăjesc papanaşii până capătă o culoare aurie, apoi se scot pe un şervet de hârtie.
Cum se face sosul
Pentru sos, se pun fructele într-o tigaie adâncă, împreună cu o lingură de zahăr brun şi puţină apă. Se lasă la foc mediu până scade sosul, păstrând însă o consistență fluidă. La sfârşit, se adaugă un cubuleţ de unt.
Mod de servire
Papanașii se servesc cu sosul de fructe de pădure şi cu smântână fermentată şi se decorează cu zahăr pudră.
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News,Facebook și Instagram!