Cinci greșeli de evitat când gătești orezul. Secretul unui risotto ca la carte

16 ianuarie 2022

Orez, apă, sare, pare simplu și totuși nu e deloc. Cele mai multe gospodine fac câteva greșeli simple, ușor de evitat, dar care alterează iremediabil gustul orezului sau îl fac mai greu de digerat. Iată ce trebuie să eviți pentru a obține o mâncare de orez ca la carte, indiferent cum decizi să-l gătești, pilaf, risotto, la cuptor sau, mai practic, la microunde.

image
Pentru a găti orezul perfect, e nevoie să respecți câteva reguli simple

Indiferent de rețeta de orez pe care ți-ai propus s-o reproduci în bucătăria proprie, sunt câteva reguli de bază pe care trebuie să le respecți, potrivit autoarei franceze de cărți de gastronomie Amandine Geers, citată de Madame Figaro.

Geers arată ce greșeli trebuie să eviți, ca să-ți iasă orezul gustos, apetisant și să-ți cadă bine la stomac.

Greșeala nr. 1: nu măsori cantitățile

Renunță la măsurătoarea din ochi, când vine vorba despre orez, căci este foarte important să respecți proporțiile. Dacă te numeri printre cei care consideră că este suficient să pui niște orez într-un vas în care fierbe apa, e momentul să afli că gătitul feculentelor (categorie din care face parte și orezul), este mai complexă decât pare la prima vedere.

image
Renunță la a mai măsura orezul din ochi

Metoda prin absorbție este cea mai bună variantă pentru o mâncare de orez reușită. Așadar, ai nevoie de trei unități de apă pentru o unitate de orez semiintegral și patru pentru orez integral. ”Acestea sunt cantitățile potrivite pentru gătitul în vas deschis. Dacă acoperiți vasul, trebuie să micșorați cantitățile, pentru că apa nu se evaporă”, explică Amandine Geers.

Greșeala nr. 2: nu speli orezul

Chiar dacă se întâmplă să culegi tu însuți orezul din orezărie (ceea e destul de improbabil), este de preferat să-l speli înainte de a-l pune la gătit, din rațiuni de igienă.

În tot cazul, prin spălare, elimini urmele de praf sau alte impurități care vin la pachet cu ambalajul. Dar acesta nu e singurul motiv pentru care trebuie să speli orezul înainte de a-l găti. Faptul că-l treci prin mai multe ape te ajută să elimini excesul de amidon și să eviți o textură prea lipicioasă la final.

Atenție, însă, nu spăla orezul dacă vrei să gătești risotto, un preparat prin excelență cremos. ”Pentru risotto, orezul nu trebuie spălat, pentru că oricum va tras la tigaie înainte de a fi fiert”, explică autoarea.

Greșeala nr. 3: nu respecți timpul de gătire

Sălbatic, alb, integral, cu bob lung sau rotund - există mai multe tipuri de orez și nu toate fierb la fel de repede. Cu cât folosești un produs mai rafinat, cu atât timpul de gătire se scurtează.

image
Dacă gătești orezul sub presiune, evită să ridici capacul înainte ca acesta să fie gata

Așadar, în general, orezul alb fierbe cam în 12 minute, orezul semiintegral – în 25-30 de minute, iar orezul integral are nevoie de 45 de minute.

Pentru un orez mai catifelat, este indicat să începi fierberea cu apă rece. Dacă adaugi orezul în apa deja clocotită, bobul va rămâne mai tare.

Greșeala nr. 4: nu înmoi orezul

Cel mai important este să adaptezi volumul de apă. Pentru gătirea înnăbușită ai nevoie de o cantitate mai mică de apă. Atenție, totuși, să nu ridic capacul înainte ca orezul să fie gata. Apa se va evapora, iar boabele de orez se vor prinde de fundul oalei și nu se vor găti suficient.

Odinioară, bucătarii înmuiau orezul, tocmai pentru a-l face mai puțin lipicios. Această practică este cu atât mai necesară dacă folosești un orez integral. ”E suficient să lași orezul la înmuiat timp de o oră. În felul acesta, boabele vor deveni mai moi și mai ușor de digerat”, explică specialistul.

Greșeala n.r 5: nu lași orezul să se ”odihnească”

Toată lumea știe că friptura de carne roșie e perfectă abia după ce s-a odihnit câteva minute într-un vas acoperit. Ei bine, același lucru este valabil și în cazul orezului.

”Aceste cinci minute de așteptare, în oala acoperită, favorizează, de fapt, o gătire la aburi, mai blândă. Este valabil și pentru preparatele gătite în vase descoperite”, explică Geers.

mihai rait dorel din las fierbiti are o sotie superba cum arata si cat de frumoasa este ana maria size19 jpg
1 vladimir putin coronavirus 1 jpg jpeg
1 o femeie la laptop jpg jpeg
IMG 1520 JPG
cub maria constantin animat gif
kate middleton jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
woman 591576 1920 jpg
sare cartofi prajiti jpeg
yoga 2176668 1280 jpg
retete cartofi png
cuplu
femeie bronz jpeg