Tochitură moldovenească cu mămăliguță și brânză de burduf. Rețeta tradițională care îți aduce Moldova în farfurie

18 septembrie 2024 4:47   Rețete

Tochitura moldovenească este unul dintre cele mai iubite preparate tradiționale românești. Această mâncare delicioasă, sățioasă și plină de arome, aduce împreună cele mai bune ingrediente de porc, pregătite cu grijă, alături de o mămăliguță aurie și brânză de burduf sau ouă prăjite. O rețetă de suflet care se pregătește ușor și este perfectă pentru mesele de familie.

Ingrediente pentru tochitură moldovenească (4 porții)

500 g pulpă de porc

150 g cârnați afumați (de preferat, tradiționali moldovenești)

100 g bacon (sau kaizer afumat)

50 ml ulei (sau untură)

2 cepe mari

2-3 căței de usturoi

150 ml vin alb sec

150 ml suc de roșii (sau 1-2 linguri de pastă de roșii)

1 linguriță boia dulce

1 frunză de dafin

Sare și piper, după gust

Cimbru (opțional)

Ingrediente pentru mămăliguță

1 litru de apă

250 g mălai (de preferat, de țară, pentru o mămăliguță autentică)

1 linguriță de sare

1 lingură de unt (opțional, pentru o mămăliguță mai cremoasă)

Ingrediente opționale pentru servire

Brânză de burduf sau telemea

4 ouă (pentru a le prăji alături de tochitură)

Murături (castraveți, gogonele sau ardei murați)

Mod de preparare pentru tochitură moldovenească

Tăiați pulpa de porc în cubulețe de aproximativ 2-3 cm. Tăiați cârnații afumați și baconul în bucăți potrivite.

Într-o tigaie adâncă sau cratiță, încălziți uleiul sau untura și adăugați cuburile de carne de porc. Lăsați-le să se rumenească ușor, pe toate părțile, până capătă o culoare aurie.

După ce carnea s-a rumenit, adăugați ceapa tăiată mărunt și baconul. Gătiți-le împreună până ceapa devine translucidă, iar baconul ușor crocant.

Puneți și cârnații tăiați în bucăți și lăsați-i să se prăjească ușor, până eliberează aroma lor specifică și devin crocanți la suprafață.

Adăugați usturoiul tocat, boiaua dulce, frunza de dafin și un praf de cimbru, amestecând totul bine pentru a infuza aromele în carne. Turnați vinul alb și lăsați-l să fiarbă la foc mic până se evaporă alcoolul, iar sosul începe să se îngroașe.

După ce vinul s-a evaporat, adăugați sucul de roșii sau pasta de roșii diluată în puțină apă. Lăsați totul să fiarbă la foc mic aproximativ 30 de minute, până când carnea este fragedă și sosul a scăzut, devenind gros și aromat. Potriviți de sare și piper după gust.

Mod de preparare pentru mămăliguță

Într-o cratiță mare, aduceți apa la fierbere, adăugând sarea. Când apa începe să clocotească, turnați mălaiul „în ploaie”, amestecând continuu cu un tel sau o lingură de lemn pentru a evita formarea cocoloașelor.

Fierbeți mămăliga la foc mic, amestecând din când în când, timp de aproximativ 15-20 de minute, până se îngroașă și se desprinde ușor de pe marginile cratiței. Dacă doriți o mămăliguță mai cremoasă, adăugați o lingură de unt la final și amestecați bine.

Cum se servește tochitura moldovenească

Pe o farfurie generoasă, puneți o porție de mămăliguță fierbinte, alături de bucăți suculente de carne și cârnați din tochitură. Puteți adăuga brânză de burduf sau telemea sfărâmată deasupra mămăligii pentru un plus de savoare. Dacă preferați, prăjiți și un ou ochi alături de tochitură și serviți-l ca garnitură. Nu uitați de murături – castraveții murați sau gogonelele sunt partenerii perfecți ai acestui preparat.

Tochitura moldovenească cu mămăliguță este un preparat care aduce pe masă gustul autentic al Moldovei. Savurată alături de cei dragi, această mâncare tradițională românească este ideală pentru zilele de sărbătoare sau pentru momentele în care vrei să te răsfeți cu un prânz consistent și delicios. Poftă bună!

Mai multe