Suferi de varice? Iata 4 remedii naturale prin care poți trata acasă venele varicoase
Venele varicoase (varice) sunt una dintre cele mai neplăcute probleme cu care ne putem confrunta. Pe lângă faptul că acestea vin cu dureri de picioare și alte efecte secundare, venele varicoase nu sunt deloc plăcute din punct de vedere estetic. Astfel noi v-am pregătit 4 remedii pe care să le încercați acasă pentru a ameliora această afecțiune.
Cum ne afectează venele varicoase
Cuvântul „varice" își trage rădăcinile din limba latină, derivând din termenul "varix", ce înseamnă „răsucit". Venele varicoase reprezintă o afecțiune în care venele se măresc și se răsucesc, dobândind o nuanță violet albăstruie. Supapele mici, unidirecționale din vene asigură că sângele circulă doar spre inimă. La unele persoane, aceste supape se slăbesc și sângele se adună în vene, ceea ce face ca acestea să se mărească în mod anormal.
Această condiție este mai des întâlnită la nivelul picioarelor, unde venele lucrează împotriva gravitației. Atunci când stăm în picioare, presiunea asupra venelor picioarelor se intensifică, contribuind la dezvoltarea venelor varicoase. Se estimează că aproximativ 20% dintre adulți se vor confrunta într-un moment al vieții cu această problemă.
În prezent, există mai multe opțiuni medicale disponibile pentru tratarea venelor varicoase. Cu toate acestea, mulți oameni pot fi interesați și de remedii naturale pentru a ameliora simptomele acestei afecțiuni neplăcute. Este important de menționat că decizia privind tratamentul ar trebui să fie luată în consultare cu un profesionist medical.
Alte simptome ale venelor varicoase includ: senzație de arsură sau pulsație la nivelul picioarelor, picioarele se simt grele sau dureroase, crampe musculare care se resimt noaptea, umflarea picioarelor și a gleznelor, piele uscată sau mâncărime care pare mai subțire deasupra venei varicoase.
Ce poți face
Sport
Exercițiile fizice regulate încurajează o mai bună circulație a sângelui la nivelul picioarelor, ceea ce ajută la împingerea sângelui care s-a acumulat în vene. Exercițiile fizice ajută, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale a unei persoane, care este un alt factor care contribuie la apariția venelor varicoase.
Exercițiile cu impact redus ajută la punerea în funcțiune a mușchilor gambei, fără o solicitare excesivă. Exercițiile eficiente, cu impact redus, includ: înotul, mersul pe jos, ciclism, yoga.
Ciorapi compresivi
Ciorapii compresivi sunt disponibili în majoritatea farmaciilor și pot ajuta prin aplicarea unei presiuni asupra picioarelor. Acest lucru ajută mușchii și venele să deplaseze sângele spre inimă. Un studiu din 2018 a constatat că persoanele care au folosit ciorapii compresivi până la genunchi, cu o presiune de 18 până la 21 mmHg timp de o săptămână, au raportat o reducere a durerii asociate cu venele varicoase.
Masaj
Masarea delicată a zonelor afectate poate ajuta la menținerea circulației sângelui prin vene. O persoană poate folosi uleiuri de masaj blând sau o cremă hidratantă pentru efecte optime. Cu toate acestea, este esențial să se evite apăsarea directă pe vene, deoarece acest lucru poate deteriora țesuturile fragile.
Remediul natural - ghimpele pădureț
Ghimpele pădureț este prezentat ca o plantă folosită în medicina tradițională pentru diverse proprietăți terapeutice. Printre beneficiile menționate se numără capacitatea de a susține sistemul imunitar, de a ameliora inflamațiile și de a combate retenția de apă. Acesta conține flavonoizi, iar aceștia reduc inflamațiile, îmbunătățesc circulația și scad riscul de hemoroizi. Astfel, se crede că această plantă este ideală pentru a ameliora venele varicoase.
Conform doc.ro nu există o doză oficială recomandată pentru administrarea acestei plante, dar, potrivit studiilor, următoarele doze par a fi cele mai eficiente:
„Rădăcină uscată: 1,5 - 3 g pe zi; Comprimate sau capsule: 200 mg de 2-3 ori pe zi; Extractele și tincturile lichide: 3-6 ml de extract pe zi sau 7,5-15 ml de tinctură pe zi.”, se arată în sursa citată.