Culisele „Gata Oricând!”, cel mai așteptat film românesc, povestite de Co regizorul Barbu Silviu Tripăduș

10 noiembrie 2022 15:00   PrimeTime

Filmul „Gata Oricând!” este una dintre cele mai așteptate producții cinematografice autohtone. Filmul spune povestea adevărată petrecută în timpul Primului Război Mondial, când cercetașii și locuitorii din Târgu Jiu au apărat orașul de invazia armatelor germane.

Cum a apărut ideea filmului inspirat din fapte reale

Co regizorul Barbu Silviu Tripăduș a fost invitat al seriei „Interviurile Adevărul Live”, realizată de Antoaneta Banu, și a povestit despre cum s-a născut acest film, cum a aflat despre povestea adevărată din 1916, descoperind-o într-o carte pentru copii editată în România anilor 1972.

“Lucram cu Cătălin Saizescu la filmul Scurt circuit și mă gândeam la tatăl lui, la regizorul Geo Saizescu. M-am întrebat: unde sunt comediile românești? Unde sunt filmele istorice de pe vremuri? Unde sunt filmele cu care am crescut generații întregi în România? Mi-am dorit un film fără intervenția regizorului, fără a spune ceva anume. Ci pur și simplu mi-am dorit un film care să spună o poveste. Și atât. Lucrând în tv , știu ce înseamnă să te adresezi unui număr cât mai mare de oameni, așa că aveam nevoie de o poveste care să fie pentru tot românul”, a explicat Barbu Silviu Tripăduș pentru Adevărul Live.  

Barbu Silviu Tripăduș știa cui se adresează, știa cum vrea să fie filmul. Dar avea nevoie de poveste. Era prin 2017, se apropia Centenarul și în mintea lui se roteau frame-uri din poveștile despre cercetații din Primul Război Mondial.

A început partea de cercetare: internet, arhive, biblioteci....Dar nimic. Într-o zi, a intrat într-un anticariat și i-a spus vânzătorului ce caută: ceva despre faptele cercetașilor din război.

Și pentru că nimic nu este întâmplător, omul i-a dat o carte pentru copii, editată în 1972. Barbu Silviu Tripăduș a citit-o pe loc. Acolo a găsit exact ceea ce avea nevoie. Povestea despre puștiul din Târgu Jiu care a intrat în istoria Primului Război Mondial.

În ziua de 14 octombrie, băiatul pe numele său Grigore Popescu se întorcea de la bunici, dintr-un sat aflat aproape de Târgu Jiu. Puștiul a văzut cum trupele germane au reușit să străpungă Defileul Jiului și se apropiau de oraș.

Citește întreaga poveste fascinantă a producției „Gata Oricând”, pe Adevarul.ro

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe