Au trecut 106 ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Urmele conflictului, încă vizibile

Pe 27 august 1916, ambasadorul Edgar Mavrocordat a depus, la ora 21.00, la secretariatul Ministerului Austro-Ungar de Externe, declarația de război din partea Regatului Român.

Armata Română, la intrarea în Primul Război Mondial
Armata Română, la intrarea în Primul Război Mondial

Acesta este momentul care marchează, oficial, intrarea României în Primul Război Mondial. Urmele conflictului sunt vizibile și în ziua de azi, în multe locuri din țară, la peste un secol de la luptele crâncene.

Urmele confruntărilor încă pot fi descoperite

Aparent, banale șanțuri prin creierii munților sau în alte zone, împădurite sau de câmp, fostele tranșee au fost acoperite, parțial, cu pământ și date uitării. Dedesubt, pot să zacă mărturii ale soldaților implicați în conflict, căști, baionete, decorații sau obiecte personale.

Sunt zone, chiar și în apropierea Bucureștiului, unde, cu ajutorul unui detector de metale, poate fi descoperit un veritabil covor de gloanțe. Este chiar cazul pădurii Călugăreni, acolo unde au existat confruntări, înainte de ocuparea Capitalei de trupele inamice.

Citește și: Ucrainenii scot bani din turism și în război! Cât costă un tur printre ruine?

Pădurea nu „suflă” o vorbă despre relicvele ascunse la câțiva centimetri sub solul pe care calcă cei care se bucură de umbra și liniștea oferit, în prezent acest loc, ca multe altele unde, în urmă cu peste un secol se dezlănțuia iadul.

Declanșarea Primului Război Mondial a găsit România într-o situație delicată. Era legată printr-un tratat defensiv de Tripla Alianță și, implicit, de Austro-Ungaria, țară care ocupa Transilvania și Bucovina, provincii locuite de români.

Ce teritorii a recâștigat România

De cealaltă parte, România ar fi fost nevoită să se alieze cu Rusia, dușmanul tradițional, țară care la rândul ei ocupa o veche provincie românească, respectiv Basarabia. Practic, România trebuia să aleagă la ce teritorii locuite de români renunță.

Însă această opțiune nu ar fi însemnat nimic, dacă nu câștiga războiul alături de aliații săi. Deznodământul războiului a fost extrem de norocos pentru România, însă la fel de bine putea să fie un dezastru, lucru demonstrat de ocupația germană și de pacea de la București.

În loc să dobândească Transilvania și Bucovina, România a pierdut Dobrogea, fâșia munților și era ruinată de pata unor despăgubiri de război împovărătoare. În final, aliații occidentali ai României au câștigat războiul, iar Imperiul Țarist s-a dezmembrat.

Citește și: Mină ucraineană, găsită lângă o stațiune română de la Marea Neagră! Avertismentul autorităților

Într-un context extrem de norocos, România a obținut mai mult decât spera: toate cele trei provincii.

Mai multe informații despre intrarea României în Primul Război Mondial puteți găsi AICI.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net