Documentar despre un jaf precum cel din „Casa de papel”, disponibil pe Netflix

14 august 2022 8:00   PrimeTime
Ultima actualizare:

Ți-a plăcut serialul „Casa de papel”, de pe Netflix? Stai să vezi „Spărgători de bănci: Ultimul jaf măreț”(Bank Robbers: The Last Great Heist).

Lansat pe 10 august 2022, documentarul prezintă, detaliat, un jaf real desfășurat la o bancă argentiniană, în 2006. Povestea, prezentată într-o cheie amuzantă, este narată exact precum monologurile celebrului Profesor din „Casa de papel” chiar de creierul operațiunii.

Jaful a implicat o luare de ostatici

Intervențiile complicilor, fiecare dintre ei un personaj în toată regula, reprezentând diferite stereotipuri din lumea interlopă, nu fac decât să dea mai multă culoare documentarului.

Aceștia au acceptat să prezinte detaliat planurile și modul de acțiune, într-un asemenea fel încât spectatorul devine fascinat de minuțiozitatea și ingeniozitatea spărgătorilor.

Infractorii devin chiar simpatici, spectatorul riscând să ignore faptul că jaful a implicat o luare de ostatici. Atenție, urmează spoilere!

Citește și: Nu e banc! Un giurgiuvean a vrut să fure 1 milion de euro și s-a ales cu 4 beri

Luarea de ostatici, de fapt, a presupus doar o diversiune. O capcană întinsă forțelor de ordine. Atunci când „dospea” planul criminal, Fernando Araujo, un artist și autor argentinian se gândea să pătrundă printr-un tunel în banca vizată, din Buenos Aires.

El excludea o luare de ostatici pentru că riscau să fie încolțiți de Poliție. Pătrunderea printr-un tunel, în afara programului, era, de asemenea, riscantă, întrucât existau alarme.

Poliția a fost păcălită de spărgători

Astfel, a fost lovit de inspirație și planul general era deja conturat! Grupul de spărgători urma să ia ostatici, apoi aveau să „evadeze” din bancă printr-un tunel gata săpat, legătura dintre tunel și seiful băncii urmând să fie făcută exact în timpul jafului.

Bineînțeles, modul în care a fost constituită echip și detaliile operațiunii, mai ales săparea tunelului, dau tot farmecul acestei povești. Cum viața bate filmul, grupul de infractori a fost, în cele din urmă, capturat.

Un singur detaliu nu au dorit membrii găștii să dezvăluie... câți bani au fost furați, de fapt, din banca din Buenos Aires, întrucât autoritățile nu au reușit să recupereze sumele întregi furate din seif.

Citește și: Spărgător român celebru din”Academia Infractorilor”, prins ca în filme la Iași în timp ce își făcea analize. Cine este suspectul

Fiecare dintre cei implicați au ispășit pedepsele cu închisoare, acum fiind liberi. Filmul este disponibil, pe Netflix, și în România.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Mai multe