EBU vine cu explicații privind înlocuirea voturilor României de la Eurovision

19 mai 2022 19:05   PrimeTime

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) a emis un comunicat în care a explicat decizia de a elimina juriile naționale din finala Eurovision, dar și care sunt neregulile care au dus la decizia ce i-a înfuriat pe români.

Alături de juriul României, care a fost eliminat de la Eurovision 2022, se află și jurații din Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia și San Marino, potrivit Adevărul

Care a fost explicația EBU pentru eliminarea României

Așadar, juriul acestor șase țări a fost eliminat, deoarece tiparele de vot au fost neconforme. EBU a explicat că în a doua semifinală, patru dintre cele șase jurii au plasat toate celelalte cinci țări în Top 5. Un juriu a votat pentru aceleași cinci țări în Top 6.

De asemenea, în cadrul comunicatului oferit de EBU, aceștia au transmis că decizia de a înlocui voturile juriului pentru țările vizate (România, Polonia, Muntenegru, Azerbaijan, San Marino și Georgia) este finală, iar clasamentul final al celor 40 de participanți de la Eurovision 2022 rămâne stabil. 

Citește și Iată notele corecte pe care le-a acordat România la Eurovision!

„În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele şase jurii au plasat cinci dintre celelalte ţări în Top 5; un juriu a votat pentru aceleaşi cinci ţări în Top 6; iar ultimul dintre cele şase jurii i-a plasat pe patru dintre celelalte în Top 4 şi pe al cincilea în Top 7. Patru dintre cele şase au primit cel puţin 12 puncte, care este maximul care poate fi acordat.   

Modelul în cauză a fost detectat ca neregulat de către partenerul paneuropean de vot şi recunoscut de Monitorul de Vot Independent, deoarece cinci dintre aceste şase ţări au fost clasate în afara Top 8 de către juriile din alte 15 ţări care au votat în aceeaşi semifinală (care a inclus trei dintre cei cinci mari: Germania, Spania şi Regatul Unit).

În plus, patru dintre cele şase ţări s-au clasat pe ultimele şase poziţii dintre celelalte 15 ţări care au votat în această semifinală.”, se arată în comunicatul emis de EBU.

Ce este considerat a fi un „vot neregulat”

Un vot neregulat este detectat în urma verificărilor de securitate, printre care se numără: 

1. Abatere de la normă - Dacă rezultatul reflectă preferințele generale ale celorlalți jurați. Așadar, există abateri de la criteriile stabilite în Regulamentul Concursului. De exemplu, cazul în care un juriu național alege să plaseze în fruntea clasamentului un cântec pe care majoritatea îl clasează mult mai jos. 

2. Nereguli - Juriul național nu a respectat Regulamentul Concursului Eurovision.

3. Modele recurente - Dacă alte țări repetă modele de vot similare cu cele ale juriului național.

4. Există beneficiari în urma abaterilor de la Regulamentul Concursului Eurovision. 

5. În cadrul juraților, există modele vizibile de vot. 

Vezi și Eda Marcus, în scandalul voturilor la Eurovision: „Am dat 12 puncte Moldovei! A fost șoc și groază!”

Așadar, dacă sunt depistate cel puțin două nereguli din lista precedentă, atunci modelul este considerat neregulat, iar voturile date de către juriul vizat sunt eliminate. Totuși, această condiție trebuie să fie confirmată de către Partenerul de Vot paneuropean și recunoscut de către Monitorul Independent de Votare. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe