Iată notele corecte pe care le-a acordat România la Eurovision!

Reprezentanţii Ucrainei au câştigat finala Eurovision 2022 sâmbătă seara, dar evenimentul a fost unul umbrit de scandal din cauza voturilor! TVR a reclamat faptul că votul juriului României a fost modificat, iar cele 12 puncte acordate Moldovei au fost atribuite Ucrainei.

Alessandro Cattelan, Laura Pausini şi Mika, prezentatorii show-ului din Italia. Foto: Gettyimages
Alessandro Cattelan, Laura Pausini şi Mika, prezentatorii show-ului din Italia. Foto: Gettyimages

Aşa a început scandalul de la Eurovision! Chiar înainte de anunţarea votului, EBU a decis să anuleze voturile a 6 ţări, printre care şi România! Nemulţumită, conducerea TVR  a făcut ieri câteva precizări referitoare la situaţia creată: „Televiziunea Română şi-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare şi pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului. Cu toate acestea, am fost surprinşi să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenţilor din finală, în numele juriului ţării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanţilor Moldovei", se arată în comunicatul TVR. 

Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului naţional a sesizat neconcordanţa între punctajele transmise şi notele anunţate în timpul evenimentului.

Citește și: Mihai Trăistariu, revoltat după Eurovision 2022

Prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în direct

Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, aşa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferinţe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetiţia de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenţia organizatorului de a opera modificări asupra votului juraţilor României.

În acest context ieşit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor Eurovision să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un «substitut» calculat într-un mod netransparent. 

Iuliana Marciuc a condus delegaţia României la Torino. Foto: Hepta Mediafax
Iuliana Marciuc a condus delegaţia României la Torino. Foto: Hepta Mediafax

Cine a făcut parte din juriul național 

Ca urmare a controverselor legate de anularea votului juriului României şi publicarea unui punctaj diferit în cadrul concursului, TVR a comunicat lista membrilor juriului naţional şi punctajul acordat de aceştia.

Componenţa juriului României a fost următoarea: Sanda Ladoşi, Luminiţa Anghel, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeş şi Mihai Pocorschi. Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la Eurovision 2022, nu a dorit să facă deocamdată o declaraţie oficială pentru Click!, dar vedeta a explicat în Telejurnalul TVR ce s-a întâmplat la finala Eurovision de sâmbătă seara: „În timpul jurizării am primit  un newsletter, o notificare în care eram anunţaţi că s-au identificat anumite modele de vot neregulate, aceasta este traducerea, în rezultatele a 6 ţări şi că, pentru a se respecta instrucţiunile de vot ale concursului, EBU a calculat  un rezultat agregat substituit pentru fiecare ţară în cauză”, a declarat Iuliana Marciuc la Ştirile TVR.

Întrebată însă ce înseamnă acest “agregat substituit”, Marciuc a răspuns: „Nu ştim, de aceea am cerut amănunte legate de faptul că noi nu am putut intra în direct pentru a ne anunţa rezultatele votului, deşi toate probele tehnice necesare au fost făcute, am solicitat acest lucru şi aşteptăm un răspuns. Acest comunicat a fost făcut în timpul jurizării către toate ţările participante! În comunicat se specifică un număr de 6 ţări, dar nu se specifică ţările. În schimb, aşa cum aţi văzut şi voi, în locul lui Eda Marcus a intrat un reprezentant executiv al EBU care a transmis alte puncte decât cele acordate de juriul nostru! Sincer, aş fi şi eu bucuroasă să înţeleg mai multe pentru că este un eveniment care umbreşte munca unei echipe întregi de televiziune, care a început prin noiembrie, cu proiectul Selecţiei Naţionale şi s-a terminat atât de  frumos sâmbătă, cu un show care efectiv a electrizat o arenă întreagă”, a declarat Iuliana Marciuc, despre controversa din jurul Eurovision 2022. 

Punctajul acordat de juriul României concurenţilor din finala Eurovision 2022

Moldova - 12 puncte

Grecia - 10 puncte

Polonia - 8 puncte

Olanda - 7 puncte

Azerbaidjan - 6 puncte

Australia - 5 puncte

Italia - 4 puncte

Spania - 3 puncte

Finlanda - 2 puncte

Lituania - 1 punct

A câștigat Eurovision și pleacă la război 

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Cântărețul ucrainean Oleg Psiuk de la Kalush Orchestra și-a luat la revedere de la iubita lui și a îmbrăcat hainele militare plecând pe front să își apere țara. Cei doi s-au despărțit în fața hotelului din Torino, Italia, cu lacrimi în ochi, a doua zi după decernarea premiului.â

Oleg a luat un taxi în care a pus toate hainele și schimburile pe care le-a cărat cu el pentru Gala Eurovision și aplecat direct către aeroport, informează Daily Mail.

Pălăria lui roz a devenit o marcă distinctivă în Europa, simbolizând lupta pentru libertate a poporului ucrainean.

Conform clasamentului final al Eurovision, Ucraina a cumulat 631 de puncte, Marea Britanie, 466 de puncte, Spania s-a clasat pe locul trei cu 459 de puncte și Suedia pe locul patru cu 438 de puncte.

Vezi și: Pentru cine a fost scrisă melodia câștigătoare de la Eurovision 2022

Melodia „Stefania” a fost scrisă inițial ca un omagiu pentru mama lui Oleg Psiuk, dar a devenit imn de război în timpul luptelor începute la 24 februarie după ce rușii au invadat Ucraina.

Trupa Kalush Orchestra alcătuită din șase membri a avut nevoie de o permisiune specială din partea autorităților de la Kiev pentru a părăsi Ucraina, pentru că toți bărbații din formație au fost înrolați în trupele de apărare teritorială.

    Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
banner adela popescu png
adela popescu colaj instagram jpg
netflix 1 jpg
banner dorian popa png
Dragoste pe muchie de cutit 11 jpeg
ancuta pop colaj instagram jpg
Deea Maxer a povestit că ea a luat decizia de a se separa de bărbatul cu care a trăit timp de 18 ani
image
actualitate.net
image
actualitate.net