Elveţia a câştigat Eurovision 2024. Competiţia nu a fost lipsită de momente tensionate din cauza războiului din Gaza

12 mai 2024 6:54   PrimeTime
Ultima actualizare:

Elveția este țara care a câștigat Eurovision 2024, prin Nemo, în vârstă de 24 de ani, cu melodia „The Code”. Momentul a fost sărbătorit de sute de oameni pe străzile elveţiene. Competiția nu a fost, însă una lipsită de conflicte. Concurentul Ţărilor de Jos a fost descalificat înainte de marea finală din cauza unui incident în care a fost implicată o femeie din echipa de producţie.

„The Code” - melodia câştigătoare a lui Nemo 

„Nu am spart doar codul, am spart şi trofeul”, a spus Nemo, râzând, la conferinţa de presă de după victorie, referindu-se la versurile melodiei cu care a câştigat competiţia. Melodia câştigătoare a lui Nemo, „The Code” a fost scrisă de Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann, Linda Dale şi Nemo Mettler şi îmbină opera, rap, pop.

„«The Code» spune povestea călătoriei pe care am început-o realizând că nu sunt nici bărbat, nici femeie”, a afirmat anterior Nemo, ceea ce îi acordă micuţei ţări alpine, campioană a neutralităţii politice, a treia coroană într-o competiţie care îşi propune să fie apolitică. Aceasta este prima victorie a Elveţiei de la „Ne partez pas sans moi” interpretat de Celine Dion în 1988. Israelul a primit 323 de puncte din partea publicului. Top cinci după votul juriilor: Elveţia - 365 de puncte, Franţa - 218, Croaţia - 210, Italia - 164, Ucraina - 146.

Concurentul olandez Joost Klein a fost eliminat

Reprezentantul EBU a fost huiduit şi atunci când a anunţat cui revin cele 12 puncte din partea Ţărilor de Jos. Juriul olandez a refuzat să îşi anunţe propriul vot după ce Joost Klein a fost descalificat în urma unei plângeri depuse de un membru al echipei de producţie, a anunţat anterior EBU.

Anunţul rezultatelor juriului din Israel a fost huiduit zgomotos în arenă. Aceştia au acordat 12 puncte Luxemburgului. Martin Österdahl, supervizorul executiv al Eurovision, a fost huiduit de public când a confirmat că votul din această seară a fost verificat.  Reacţia a fost cauzată de decizia EBU de a-l elimina pe concurentul olandez Joost Klein. La Malmö au participat 25 de ţări, printre favoritele la victorie numărându-se Croaţia, Elveţia, Israel şi Ucraina.

A fost descalificat din cauza unui incident în care a fost implicată o femeie

Juriile naţionale au votat, vineri, şi rezultatele lor vor fi anunţate în scurt timp. Pentru prima dată în istorie, o ţară a fost descalificată din competiţie, după ce cântăreţul şi rapperul olandez Joost Klein a fost exclus din spectacolul principal din cauza, potrivit EBU, a unui incident în care a fost implicată o femeie din echipa de producţie.

Poliţia din afara arenei a confirmat că a folosit gaze cu piper asupra protestatarilor pro-palestinieni care se opuneau participării Israelului la concurs, ca urmare a conflictului din Gaza.

Un protestatar, arestat şi mai mulţi sunt în arest

Un protestatar a fost arestat şi mai mulţi sunt în arest, a anunţat poliţia din Malmo Sâmbătă seară, poliţia din Malmo a declarat că a „gestionat o serie de adunări publice neautorizate”, la fiecare dintre acestea participând aproximativ 100 de persoane.

Un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat: „În unele cazuri, poliţia a fost întâmpinată cu violenţă şi a folosit atunci spray-uri cu piper pentru a-şi putea îndeplini sarcinile”. O persoană a fost arestată sub suspiciunea de violenţă împotriva unui oficial, a precizat purtătorul de cuvânt, iar şapte au fost arestate în temeiul articolului 13 din Legea poliţiei, care implică tulburări grave sau risc de dezordine.

Artista israeliană Eden Golan, a cărei prezenţă la Malmo a generat controverse aprinse în timp ce ţara ei este în război împotriva Hamas în Gaza, s-a clasat pe locul cinci, obţinând 323 de puncte cu cântecul „Hurricane”. Versiunea iniţială a piesei a trebuit modificată deoarece făcea aluzie la atacul grupării islamiste Hamas care a însângerat Israelul la 7 octombrie.

Mai multe