„Insula Iubirii”, reclamată la CNA pentru folosirea fără acord a piesei „Cine iubește și lasă”. Trupa URMA: „Nu ne dorim nicio asociere cu această emisiune”

21 septembrie 2024 15:32   PrimeTime

Situație fără precedent pentru Antena 1, după ce trupa Urma a reclamat la CNA (Consiliul Național al Audiovizualului) faptul că emisiunea „Insula Iubirii” a folosit piesa „Cine iubește și lasă” fără a avea un acord în acest sens. 

Fondatorul trupei Urma, dar și reprezentanții Antena 1 au oferit primele informații în acest sens, pe care le regăsiți în cadrul articolului. 

„Piesa a mai fost folosită și în cadrul altor episoade”

Reprezentantul trupei a reclamat „Insula Iubirii” pentru faptul că a folosit piesa „Cine iubește și lasă” fără acord, într-o secvență care a durat 15 secunde. Acesta a trimis o sesizare prin care a specificat că nu-și dorește o astfel de asociere cu emisiunea de la Antena 1. 

„Nu am fost contactaţi şi nu ne-am oferit niciodată acordul pentru folosirea muzicii URMA în cadrul acestei emisiuni şi nu suntem interesaţi, dimpotrivă, de nici o formă de asociere cu această emisiune şi cele de gen, acum şi pururea şi în vecii vecilor, amin.

De asemenea, mi s-a adus la cunoştinţă că piesa a mai fost folosită şi în cadrul altor episoade, aspect pe care nu l-am verificat personal, deoarece orice formă de vizualizare a acestei emisiuni tv îmi provoacă o durere acută mentală, pe alocuri chiar şi stări de greaţă”, a transmis fondatorul trupei URMA, conform Pagina de Media.

„Menţionez că piesa URMA – Cine Iubeşte Şi Lasă, inclusă pe albumul Lost End Found, nu e o reinterpretare, cover, prelucrare, fiind o compoziţie originală, cu linie melodică şi cuvinte proprii, înregistrată la UCMR ADA şi teoretic protejată de legislaţia în vigoare a drepturilor de autor. Singurul element comun şi asemănare cu piesa Mariei Tănase e folosirea cuvintelor „Cine iubeşte şi lasă, Dumnezeu să-i dea pedeapsă', provenite dintr-un blestem de dragoste popular, cu autor anonim, auzit de Maria în casa etnomuzicologului Harry Brauner”, a mai specificat ei.

Reacția Antena Group 

Cu toate că cel de-al optulea sezon „Insula Iubirii” a înregistrat o audiență record, controversele au apărut din primele ediții. Ultima a pus capac, și anume faptul că a fost sesizată la CNA de către trupa Urma. 

Reprezentantul legal Antena Group, Norina Ionescu, a oferit o primă reacție în acest sens. A specificat faptul că melodia cu pricina a fost folosită într-o secvență scurtă, de doar 15 secunde. 

„Da, ne pare rău că asocierea pe care o văd ei este una nefericită. Avem şi multe alte exemple în care diverşi artişti şi-au dorit să promoveze muzica prin intermediul acestei platforme care este Insula Iubirii. Secvenţa are 15 secunde. Acea temă, „Cine iubeşte şi lasă' este o interpretare plătită de Antenă”, a spus ea.

Mai multe