Ion Iliescu, confesiuni la 94 de ani: „Valabil pentru orice muritor!” Ce spune despre nostalgia anilor din comunism

4 martie 2024 7:11   PrimeTime

Fostul președinte Ion Iliescu a discutat într-un interviu cu consilierul său, Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii și actual deputat, despre perioada în care a condus țara și despre starea actuală a României.

În cadrul interviului publicat pe blogul lui Ionuț Vulpescu, fostul președinte a menționat despre glumele și meme-urile pe internet legate de el, cum ar fi ideea că „speranța moare penultima” sau că ar fi fost văzut la bancă pentru un credit pe 30 de ani.

  „Știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima sau că am fost văzut la bancă, pentru un credit pe 30 de ani, etc. Pe unele le apreciez, atâta timp cât au umor, adică sunt inteligente. Lumea nu începe cu noi și cu siguranță nici nu se termină cu noi. Valabil pentru orice muritor”, a spus Ion Iliescu, în cadrul interviului. 

Ion Iliescu a apreciat unele dintre aceste glume, subliniind că sunt de gust atâta timp cât sunt inteligente și pline de umor.

Ion Iliescu, despre nostalgia anilor din comunism

Referindu-se la nostalgia unor români pentru perioada comunistă, Iliescu a remarcat că perspectiva asupra acesteia depinde de cine o privește și din ce unghi. El a subliniat diferența de opinii între diferitele categorii sociale care au trăit în acea perioadă.

Iliescu a explicat că pentru cei implicați în politică, nostalgia pentru comunism este improbabilă, deoarece sub regimul comunist nu exista o adevărată activitate politică, ci mai degrabă obediență.

„Dacă întrebi un om politic, evident, nu făceai politică în comunism, ci obediență, deci nu are cum să îți fie dor de anii unei dictaturi. Dacă întrebi un copil care și-a pierdut un părinte sau un bunic în închisorile comuniste, nici de aici nu poate veni o nostalgie: doar durerea și dorința de a te întoarce în timp, pe vremea când toți ai tăi erau alături și în viață. Nostalgie pentru oamenii care au trăit în comunism, poate, dar pentru comunism, nu”, a punctat fostul președinte.

În schimb, pentru cei care au suferit pierderi personale în închisorile comuniste, amintirile sunt marcate de durere și de dorința de a reveni în trecut, când toți cei dragi erau încă în viață.

„Regret anumite episoade din primii ani de după Revoluţie”

Despre situația actuală, Iliescu a sugerat că nivelul ridicat al nostalgia exprimată în sondaje poate fi explicat prin lipsa de sprijin și orientare pentru tineri, care se confruntă cu un radicalism politic în lipsa unor politici educaționale și culturale adecvate.

Fostul președinte a recunoscut că, privind retrospectiv, există anumite episoade din primii ani de după Revoluție pe care le regretă, dar a subliniat că acestea erau inevitabile și că România trebuie să le recunoască și să le depășească pentru a evolua către o democrație sănătoasă.

„Nimeni nu se poate vindeca de traume până nu le recunoaşte. Iar România trebuia să şi le recunoască, să le descrie şi să se educe în a le depăşi.

A fost importantă pentru mine şi această tranziţie morală, nu doar aceea economică. Pentru că o democraţie sănătoasă presupune iertare nu uitare şi adevăr nu mistificare. Retrospectiv, regret anumite momente, episoade, situaţii, întâmplări din primii ani de după Revoluţie, dar, cum spunea cineva, ce s-a întâmplat era inevitabil, ce nu s-a întâmplat era imposibil”, a mai spus fostul președinte.