La ce pericole sunt expuși concurenții Survivor. Cât de toxică este combinația cocos-orez pe care o consumă zi de zi
Competiția Survivor România 2023 nu reprezintă doar o provocare pe care concurenții o vor ține minte toată viața, căci poate aduce după sine adevărate probleme de sănătate, de vină fiind consumul exagerat din combinația de cocos și orez. Specialiștii trag un semnal de alarmă și explică pericolele la care sunt expuși concurenții din Republica Dominicană.
Medicul Oana Dumitrache a vorbit în exclusivitate pentru Click! și a explicat riscurile la care sunt supuși concurenții, în urma consumului exagerat de cocos și orez.
Cât de toxică este mâncarea concurenților de la Survivor
În timp ce oamenii de acasă văd mai mult partea competitivă a reality-show-ului de la Pro TV, participanții trec prin schimbări radicale. Începând de la alimentație, stil de viață, relaxare și activitățile care îi făceau fericiți, până la supraviețuirea într-un loc care este total opusul vieții cu care erau obișnuiți. Iar acest parcurs nu a fost deloc un parcurs ușor.
Transformările prin care ei trec sunt vizibile și, de cele mai multe ori, cei care i-au văzut pe concurenții Survivor total schimbați au avut parte de un șoc. De vină este noul lor stil de viață pe care îl au în Republica Dominicană, mai ales alimentația, care poate avea urmări serioase.
Două alimente des consumate de ei sunt cocosul și orezul. Totuși, cât de toxice sunt ele și la ce boli pot fi predispuși concurenții, ne-a explicat medicul Oana Dumitrache.
„Laptele de cocos, cu toate că are un indice glicemic mic, fiind mai lent absorbit în organism, are totuşi 70%- 80% sucroză, adică tot zahăr. Acesta suprasolicită pancreasul, creşte nivelul insulinei şi rezistenţa la insulină. Astfel, apar afecţiuni asociate ficatului gras şi sindromului metabolic. Alte boli legate de sindromul metabolic şi care pot fi declanşate de un consum prea mare de zahăr sunt: diabetul de tip 2, bolile de inimă, hipertensiunea sau sindromul ovarian polichistic.
Apoi, consumul de lapte de orez constituie un risc pentru expunerea zilnică la arsenic inorganic şi ar putea avea drept consecinţă un aport excesiv de mangan din dietă. Manganul este un oligoelement esenţial pentru metabolismul glucidic şi lipidic şi pentru sănătatea sistemului osos, din păcate cu risc de bioacumulare şi intoxicaţie acută şi cronică.Astfel, carenţele de fier, calciu, magneziu vin la pachet. Pe de altă parte, poţi face o reacţie alergică sau intoleranţă la nuca de cocos, cu peristaltism slab al tractului digestiv, tulburări digestive, greaţă şi, uneori, dureri de cap”, a explicat aceasta.