#Exclusiv Click!

Claudia Spătărescu, frumoasa prezentatoare de la TVR: «Sunt un om autentic»

6 noiembrie 2022 12:06   PrimeTime
Ultima actualizare:

De zece sezoane, Claudia Spătărescu face “inventarul” oamenilor creativi. Emisiunea pe care o prezintă la TVR, “#creativ”, este una dintre cele mai îndrăgite. Şi asta pentru că invitaţii ei sunt artişti, iar ea ştie să le facă un tablou reprezentativ. 

Care este cea mai mare satisfacţie pe care ţi-o oferă acest proiect? 

Sunt mai multe şi toate sunt foarte mari. Vă spun trei: faptul că lucrez cu o echipă mică, dar formată din oameni deştepţi şi cu personalităţi curate şi frumoase, faptul că pot să fiu creativă, să am un spaţiu de siguranţă unde pot să testez idei şi faptul că am satisfacţia de a putea întâlni oameni creativi şi de a avea libertatea să aleg invitaţii.

Ştiu că tu în TVR te ocupai de multe altele, în afară de “#creativ”. Cum arată acum agenda ta de lucru? 

Este adevărat, eu am început în TVR ca redactor, apoi producător de emisiuni de muzică clasică. Încă mai fac asta, dar cu ocazii speciale, cum este Festivalul Internaţional George Enescu. În plus, având experienţă de producător, mai pun umărul la evenimente speciale, cum a fost Maratonul #SaveUkraine, unde m-am ocupat de preluarea evenimentului. Tot eu mă ocup de relaţia cu EBU pentru Concertele Filarmonicii din Viena. Şi mai prezint şi diverse evenimente culturale, în funcţie de necesităţile postului TVR 1.

Care sunt aspectele pentru care te consideri creativă?

Sunt un om autentic şi curajos, iar creativitatea presupune un gest de curaj. Îţi laşi creierul să caute idei, soluţii şi apoi îţi trebuie curaj să le spui. Mai am ceva ce am moştenit de când studiam să devin pianistă: perseverenţa. Dacă nu îmi iese din prima, nu mă enervez. Mai încerc o dată şi încă o dată. Dacă tot nu îmi iese, schimb perspectiva, întreb echipa, caut soluţii. Şi ele vin. Şi mai încerc să fac ceva: îi încurajez pe invitaţii emisiunii să fie şi ei creativi.

Cum a fost pentru tine pandemia până acum? 

Mi-e şi ruşine să spun, dar pandemia a coincis cu una dintre cele mai frumoase perioade din viaţa mea. Cu două luni înainte de pandemie am început o relaţie cu un om minunat şi în pandemie am avut mai mult timp pentru noi, fiind obligaţi să lucrăm de acasă. 

Care au fost pentru tine cele mai importante lecţii de viaţă desprinse din această perioadă? 

Am învăţat că munca este minunată, dar doar atunci când este îmbinată cu o viaţă personală fericită. 

«Dacă lucrezi mult, ajungi la rezultate»

Cum va fi vacanţa ta? 

Iubitul meu este jumătate scoţian, jumătate francez, aşa că sigur voi merge câteva zile în Scoţia şi în Franţa. El trăieşte în România şi i se face dor, îl înţeleg perfect. Nu ştiu dacă va mai fi timp, dar eu îmi doresc mult să merg şi în Grecia, sunt câteva insule pe care le ador, în plus unul dintre scriitorii mei preferaţi este Nikos Kazantzakis, el descrie atât de frumos lumina din Grecia. Recomand tuturor să-l citească.

Ai anumite întrebări pe care le adresezi personalităţilor cu care realizezi emisiunea “#creativ”? Dacă da, care sunt acestea şi apoi te rugăm să răspunzi şi tu la ele. 

Am o singură întrebare pe care o pun mereu la finalul emisiunii, în dorinţa mea de a inspira tinerii prin poveştile invitaţilor mei. Îi rog să le dea un sfat tinerilor care vor să facă meseriile lor, un sfat care să îi ajute să le fie mai uşor. Ceva ce ar fi vrut ei să audă la 14-15 ani. Eu aş fi vrut să mi se spună să încep să iau lecţii de improvizaţie la pian, pe lângă studiul partiturilor clasice. M-aş fi distrat mai mult făcând şi asta, mi-ar fi fost mai uşor să pot să creez şi eu, nu doar să interpretez. Şi le-aş mai spune tinerilor că orice meserie ar alege, să nu caute scurtăturile cu orice preţ, calitatea vine şi cu cantitatea. Dacă lucrezi mult, ajungi cu siguranţă la rezultate.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Mai multe