Al doilea cel mai înalt om din lume, umilit la Jocurile Paralimpice de la Paris. „Nu contează!”
Sportivul iranian, Morteza Mehrzadselakjani, este a doua cea mai înaltă persoană din lume și o vedetă a voleiului în lume. Zilele acestea el participă cu echipa sa la Jocurile Paralimpice de la Paris și este subiectul ziarelor din capitala Franței. Iranianul este obligat să doarmă pe podea pentru că organizatorii competiției au pierdut din vedere faptul că voleibalistul are nevoie de un pat special.
Atât de înalt încât trebuie să doarmă pe podea
Mehrzad este atât de înalt încât „poate lovi o minge care se află la 1,80 metri de sol în timp ce stă într-un scaun cu rotile.”
La Jocurile Paralimpice de la Paris, iranianul s-a trezit că nu încape în niciun pat și este nevoit să doarmă direct pe podea, relatează presa din Paris.
Cu o înălțime de 2 metri și 47 centimetri, Morteza Mehrzadselakjani este al șaptelea cel mai înalt om din istoria înregistrată și a doua cea mai înaltă persoană în viață, după fermierul turc Sultan Kosen, de 2 metri și 51 centimetri. Cel mai înalt om din toate timpurile a fost Feodor Andreevici Makhnov care măsura 2.85 metri.
Morteza și-a făcut debutul paralimpic la Rio în 2016. El a devenit atunci cel mai înalt atlet care a concurat vreodată la Jocurile Olimpice sau Paralimpice.
Antrenorul lui a declarat că impedimentul legat de pat nu o să îl împiedice pe Mehrzad să facă performanță.
„Nu contează dacă stă întins pe jos sau dacă nu are suficient de mâncare. El are mintea necesară pentru a deveni campion”, a spus antrenorul lui.
Organizatorii au declarat pentru BBC că vor remedia situația, iar sportivul iranian va beneficia de un pat special.
Povestea lui Mehrzad
În vârstă de 36 de ani, dublul campion paralimpic îi eclipsează chiar și pe cei mai înalți baschetbaliști, dar în copilărie nu i-a plăcut niciodată atenția pe care a primit-o pentru înălțimea sa remarcabilă.
Jucătorul de volei pe scaun, care se remarcă prin timiditate sa în afara terenul de sport s-a născut cu gigantism. La vârsta de 15 ani, a suferit un accident de bicicletă, fracturându-și pelvisul.
Accidentul a dus la stagnarea creșterii piciorului drept, care a rămas cu 15 centimetri mai scurt decât cel stâng.
Având nevoie de un baston și uneori de un scaun cu rotile, Mehrzad s-a luptat cu depresia cauzată de handicap, iar înălțimea sa l-a făcut uneori „să îi fie prea rușine să iasă în oraș”.
„Voleiul pe scaun mi-a permis să îmi afirm personalitatea. Astăzi, citesc mândrie în ochii oamenilor. Unii nu știu că sunt handicapat”, spune Mehrzad.
„Înainte de a descoperi acest sport, eram o persoană cunoscută doar pentru înălțimea mea.
Totul s-a schimbat pentru mine de atunci, din punct de vedere financiar și social.
Mi-a schimbat viața atât de mult încât nu-mi pot imagina viața fără el. Niciodată nu-i voi putea mulțumi îndeajuns domnului Hadi. Dacă nu ar fi crezut în mine, nu aș fi fost astăzi aici”, a spus sportivul.