Campionul mondial Constantin Popovici sărea în 2009 pe bureți, că nu avea apă în bazin!
Constantin Popovici a scris o pagină de istorie în natația românească, devenind, joi, 27 iulie, primul român campion mondial într-o probă de sărituri la seniori. Și nu în orice probă, ci în cea mai dificilă: de sărituri de la mare înălțime, adică de la 27 de metri! Povestea lui este demnă de un film.
Născut la București, la 2 octombrie 1988, Constantin Popovici a moștenit pasiunea pentru sport de la tatăl său, fost ciclist de performanță. El nu s-a suit pe bicicletă, însă a împrumutat iubirea pentru adrenalină de la tatăl său și, combinată cu dragostea pentru apă, a mers la sărituri. Din păcate, condițiile din România acelor ani au făcut ca el să se poată antrena la bazinul de sărituri de la „Lia Manoliu” doar doi ani, pentru că, în 1999 bazinul s-a închis și așa a rămas. Drept urmare, când putea, făcea naveta la Sibiu sau Bacău, orașe unde existau încă bazine de sărituri. Iar în restul timpului se antrena la București, pe... saltele! „În 1997, când m-am apucat eu de sărituri în apă, erau ambele bazine funcţionale, cel de la „23 august” şi cel de la „Ştrandul Tineretului”. Ulterior, s-au închis unul câte unul, urmând să ne antrenăm într-o sală de la „23 august”, improvizată, fostă sală de canotaj. Am preluat-o noi şi acolo ne-am antrenat ani buni de zile, pe saltele, pe o plasă elastică, cum am putut. Forţă, pregătire fizică şi aşa mai departe. Apoi ne-am mutat la Bacău cu echipa, după care s-a închis şi acolo bazinul”, explica Popovici acum câțiva ani într-un interviu pentru „Adevărul”.
Chiar și așa, cu antrenamente de sărituri pe bureți, a reușit ca în 2009 să se claseze pe locul 8 la Campionatul Mondial, la platforma de 10 metri. Numai că lipsa antrenamentelor îl făcea să fie predispus la accidentări, astfel că în 2011 a luat decizia să abandoneze activitatea competițională. „E periculos să particip la competiţii fără să fac antrenamente normale. Contactul cu apa, la o săritură efectuată de la 10 metri, îţi solicită muşchii, încheieturile, care se slăbesc cu timpul”, spunea el pentru Click! în acea perioadă.
Din 2011, Constantin Popovici a lucrat pe vase de croazieră
Drept urmare, după retragere a acceptat un contract pe un vas de croazieră, unde sărea de la mare înălțime pentru distracția turiștilor. „Am plecat în 2011, când am fost contactat de un agent pe Facebook. Cred că mă văzuse pe Youtube, sau la televizor. M-a întrebat dacă vreau să lucrez pe un vas de croazieră, dacă vreau să fac spectacole. Eu şi încă o fată, care a fost şi ea la olimpiadă, Ramona Ciobanu, am fost primii români săritori în apă care au plecat în străinătate să facă nişte spectacole. Mă rog, unii le numesc circ. Iniţial am zis nu, după care am zis să încerc să-mi creez şi eu un viitor financiar mai bun. Aşa m-am decis să plec. Am lucrat vreo patru-cinci ani, cu vacanţele de rigoare. Am avut diverse contracte, de patru, de şase şi de zece luni , cu vacanţe de o lună sau chiar de patru luni. Depindea de fiecare persoană în parte. Fiecare sportiv, fiecare artist îşi alegea contractul cum îşi dorea. Dacă voiam să am o vacanţă mai lungă, pur şi simplu nu-mi luam contracte. A fost o experienţă foarte frumoasă. Ca muncă, nu se compară cu cea de acasă, de la antrenamente. Era o muncă uşoară, iar toţi care eram acolo eram deja săritori de elită. Ce făceam noi în spectacol era ceva foarte uşor. Pe lângă asta, aveam şi alte îndatoriri, dar era ceva foarte uşor prin comparaţie cu ceilalţi care lucrau în bar, de exemplu. Munceam maximum două-trei ore pe zi. Era foarte distractiv, erau foarte mulţi oameni tineri, petreceri, plimbări. Am ajuns să vizităm unele dintre cele mai frumoase locuri din lume. Şi bănuţii erau frumoşi. Per total, a fost o experienţă foarte bună şi a meritat. Deci nu regret niciodată că am plecat, că am luat acea decizie, cu toate că mulţi mi-au zis să nu plec”, a povestit Popovici despre acea experiență.
Constantin Popovici a lucrat și la Cirque de Soleil
Apoi, fiind remarcat de un impresar pe vas, a primit o ofertă de a se alătura celebrei trupe Cirque du Soleil. „Cirque du Soleil mă întreţinea fizic pentru că făceam zece spectacole pe săptămână, iar unul dura cam o oră şi 45 de minute, deci făceai ceva efort. Pe lângă asta făceam şi antrenamente şi pregătire la sală. Financiar, nu era atât de bine ca pe vasul de croazieră. Câştigam mai puţini bani, dar aveam nişte beneficii. Adică eşti în Cirque du Soleil, iar de acolo îţi faci, totuşi, un nume. Când mergi la altă companie, ai un avantaj enorm. Plus că stăteam pe uscat, nu mai stăteam pe mare. Aveai libertatea de a te mişca. Pe vas aveai nişte restricţii”, și-a amintit el pentru „Adevărul”.
Reintrat în formă și pregătit foarte bine fizic, Constantin Popovici a început să se gândească serios la o revenire în activitate, mai ales că în România nu mai apăruseră talente, lucru normal, având în vedere că nu aveau apă în care să sară. A participat în competiții naționale, pe unele le-a și câștigat, iar în 2018, când s-au pus bazele circuitului mondial de sărituri de la mare înălțime – adică de la 27 de metri – el era deja acolo, printre participanții pregătiți să ia startul. ”În 2018, mi-am zis că vreau să schimb ceva, eu având deja un contract deja în Italia, într-un parc de distracţii. Aveam contractul din martie, pe o perioadă de şase luni. Aveam posibilitatea să mă antrenez acolo zilnic, de la o înălţime de 20 de metri. M-am întrebat, evident, de ce să nu folosesc această oportunitate? Am aplicat cu gândul că îmi voi dedica cele şase luni antrenamentului. Bineînţeles că aveam să fac spectacole şi toate cele la program, dar în timpul liber, zilnic, m-aş fi antrenat pentru high- diving în speranţa că voi putea intra într-o competiţie în 2019. S-a întâmplat mai devreme şi aşa am intrat eu în concursurile de high-diving”, a mai povestit Popovici.
Iar de atunci, a devenit un adevărat stăpân al circuitului mondial Red Bull, a fost campion european anul trecut la sărituri de la mare înălțime și, acum, a scris istorie devenind campion mondial în această probă, poate cea mai periculoasă dintre toate la natație.