Ce pedeapsă a primit sportiva care a trișat la un maraton și a mers cu mașina

16 noiembrie 2023 10:31   Alte sporturi

Alergătoarea care s-a clasat pe podiumul unui maraton, după ce a mers, parțial, cu mașina în cursa respectivă, și-a aflat pedeapsa, după un timp îndelungat de la cele petrecute. Joasia Zakrzewski a fost suspendată, miercuri, pentru 12 luni, de către un organism disciplinar de atletism din Marea Britanie, după ce, în anul 2014, a folosit maşina, în timpul unei curse de 50 de mile, clasându-se pe locul trei.

Ani mai târziu, datele din sistemul de urmărire disponibile, între timp, au arătat, pe 7 aprilie 2023, Joasia Zakrzewski, care a reprezentat Scoţia la maratonul de la Jocurile Commonwealth, din 2014, disputate la Glasgow, a folosit o maşină pe o porţiune de patru kilometri din cursă. Între timp în vârstă de 47 de ani, sportiva nu mai are în palmares locul trei ocupat, inițial, la acea cursă, acesta fiindu-i retras. Femeia, însă, susține că ar fi informat oficialii cursei, despre faptul că a fost într-o maşină şi a terminat cursa „într-un mod necompetitiv”.

Și-a recunoscut vinovăția parțial în fața juriului

Comisia independentă de disciplină a UK Athletics a avut, totuși, altă părere. „Reclamanta a ridicat trofeul, la sfârşitul cursei, lucru pe care nu ar fi trebuit să îl facă, dacă a terminat cursa în mod necompetitiv”, a precizat forul, care a mai punctat că „De asemenea, ea nu a încercat să returneze trofeul, în săptămâna de după cursă”.
Într-o scrisoare adresată juriului responsabil de cazul său, sportiva a comunicat: „Îmi recunosc acțiunile, din ziua în care am călătorit cu mașina și am terminat, ulterior, cursa, trecând linia de sosire și primind în mod nepotrivit o medalie și un trofeu, pe care nu le-am returnat imediat, așa cum ar fi trebuit să fac”, insistând asupra faptului că le-ar fi spus comisarilor că era rănită și că a decis să continue în mod necompetitiv. Comisarii, însă, au prezentat o altă versiune, negând că ar fi fost informați despre eventuale nereguli. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe