Drama unui campion mondial: i-au fost amputate mâinile și picioarele

20 februarie 2023 9:36   Alte sporturi

Numele lui Roman Kostomarov a fost sinonim, ani la rând, cu performanțe greu de egalat în patinajul artistic. Doar că, astăzi, campionul mondial trece prin clipe greu de descris, fiindu-i amputate atât mâinile, cât și picioarele.

Fostul sportiv în vârstă de 46 de ani și-a pierdut, inițial, picioarele, iar zilele trecute doctorii au recurs la amputarea inclusiv a mâinilor. Situația lui Roman Kostomarov e cu atât mai dramatică, cu cât se află în comă indusă și e conectat la un ventilator, din cauza pneumoniei și a riscului de sepsis, adică „otrăvirea” sângelui. La finele lunii ianuarie, fostul patinator a fost deconectat de la aparate, doar că tulburările circulatorii s-au dezvoltat rapid și a apărut riscul de otrăvire a sângelui, ceea ce a dus la amputarea membrelor.

Numit maestru emerit al sportului în Rusia, grație reușitelor sale din întreaga carieră, Roman Kostomarov a înregistrat cele mai importante rezultate în proba de dans împreună cu un alt nume notabil din domeniu, Tatiana Navka. În anul 2006, cei doi au cucerit titlul la Jocurile Olimpice de la Torino, fiind totodată în două rânduri campion mondial, în trei europeni și câștigând, tot de atâta, finala seriei Grand Prix. 
„Roman Kostomarov este foarte umflat. Apa stă mult timp în corpul său, din cauza rinichilor, au redus deja numărul de perfuzii. Lichidul subcutanat stă pe loc. Cu siguranță nu îl vor opera încă, va fi prea multă presiune asupra organelor din cauza anesteziei. De la fibroză, volumul pulmonar începe să se micșoreze. Organul afectat devine mai mic cu un procent din leziunea fibrotică. Acesta nu este regenerabil”, notează presa rusă. 
Medicii responsabili de situația lui Roman Kostomarov au precizat, anterior, că în cazul unei infecții atât de grave, nu există practic niciun organ care să nu fie implicat în procesul inflamator, fiind necesare cele mai avansate medicamente antibacteriene.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe