Performanță de răsunet la haltere. Loredana Toma, dublă campioană mondială

13 decembrie 2022 11:29   Alte sporturi
Ultima actualizare:

Ziua a opta de la Campionatele Mondiale din Bogota va rămâne pe vecie în memoria Loredanei Toma, sportivă care a câştigat medalia de aur la totalul olimpic şi la stilul smuls, contând pentru categoria de 71 de kilograme.

Românca se poate mândri cu un total de 256 de kilograme, iar la smuls cu 119 de kilograme, adică un nou record mondial de seniori, pe lângă medalie. Nici la stilul aruncat nu a stat rău, sportiva finalizând pe a patra poziție, cu încercările reuşite la 133 şi 137 de kilograme. Competiția găzduită de Bogota este una foarte importantă pentru România, dat fiind faptul că sportivii din țara noastră au absentat un an, după ce au fost suspendați în urma numeroaselor scandaluri de dopaj, în care a fost implicat și numele federației. 

Suspendată doi ani pentru dopaj

Revenind la Loredana Toma, sportiva este născută la Ibănești, în Botoșani și, înainte să intre în lumea sportului, nu avea nici cea mai mică idee ce înseamnă halterele. „Au venit antrenorii la școală pentru selecție, la Ibănești. Habar nu aveam despre ce e vorba. În primă fază, era o selecție pentru mai multe sporturi, atletism, box, haltere. M-am dus să dau probele la haltere. Am fost câteva zile și la atletism, totuși ceva m-a atras la sală. Nu mi-a plăcut pe teren. Nu m-aș vedea să alerg afară, mai ales când e iarnă. Cred că mi s-a părut mai interesant, deși cred că poate fi monoton acest sport, în fiecare zi în sală. Totuși, mie mi se pare mai frumos decât pe teren”, povestea atleta pentru „Gazeta Sporturilor”. 

Controversele despre dopaj nu au ocolit-o, Loredana Toma fiind și ea suspendată, între 2014 și 2016. „În 2014, în pregătire, înainte de Campionatele Mondiale, au venit listele și eu nu eram înscrisă, nu înțelegeam ce se întâmplă. A fost un control de afară, de la WADA. M-au găsit cu stanozolol, o substanță care iese din corp în 12 luni și eu trebuia să merg la concurs peste o lună. Era imposibil. Nu-mi explic, nici până în momentul de față, ce s-a întâmplat”, puncta sportiva pentru aceeași sursă. Episodul „i-a zguduit” întreaga carieră, schimbându-i mult comportamentul: „Dacă am lăsat sticla de apă într-un loc și m-am dus jumătate de oră undeva, nu mai beau din ea, o arunc. La masă, dacă mâncarea e deja pe masă, nu o mai mănânc și tot așa. Trebuie să avem grijă maximă. Chiar și în sala de acasă, cu toate că nu intră nimeni în afara noastră, și aici avem grijă, fiecare își bea sticla, după aia o aruncă”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe