#Jocurile Olimpice Paris 2024

Sabrina Voinea poate primi azi medalia de bronz de la Jocurile Olimpice care i se cuvine. Ana Bărbosu a depus și ea constestație: „A fost mai discretă”

8 august 2024 12:24   Alte sporturi

Gimnasta Sabrina Maneca-Voinea (17 ani) a fost profund nemulțumită de nota primită în finala de la sol, desfășurată luni la Jocurile Olimpice de la Paris.  Simțind că a fost nedreptățită, Sabrina a decis să își caute dreptatea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

Euronews.ro anunțat că audierile pentru cazul Sabrinei Voinea sunt programate pentru joi, 8 august, iar o decizie ar putea fi emisă în aceeași zi.

Cu toate acestea, sursa menționată anterior a subliniat că TAS are la dispoziție zilele rămase până la finalul Jocurilor Olimpice pentru a lua o hotărâre în acest caz. Jocurile Olimpice se vor încheia în trei zile, pe 11 august.

Contestația și reacțiile publice

Mama și antrenoarea Sabrinei, Camelia Voinea (54 de ani), a anunțat public contestația împotriva deciziei arbitrelor, la scurt timp după competiție.

În urma contestației, americanca Jordan Chiles a fost avansată pe locul trei, în detrimentul Sabrinei Voinea, care inițial era pe locul patru.

Mihai Covaliu (46 de ani), președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, și Nadia Comăneci au solicitat reanalizarea contestației, demonstrând că Sabrina nu a călcat în afara covorului, așa cum susținuseră arbitrele.

Cazul schioarei „Fanny Smith” arată că Sabrina are o șansă

În cazul în care TAS va da dreptate Sabrinei Voinea, aceasta ar putea obține medalia de bronz, care acum este deținută de Jordan Chiles.

Un caz similar a avut loc la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing în 2022, când schioarea Fanny Smith a contestat decizia și a recâștigat medalia de bronz după intervenția TAS.

Este așteptat ca, în cazul Sabrinei Voinea, să se ajungă la o soluție similară, cu posibilitatea ca ambele sportive să primească medalia de bronz.

Jordan Chiles a comentat situația, recunoscând că a avut șansă și că performanța sa nu a fost cea mai bună. Chiles a declarat: „Nu știi niciodată ce se petrece în gimnastică. Sunt mulțumită de lucrurile pe care le-am reușit aici, dar sunt și mai fericită că s-au terminat”.

Ana Bărbosu își cere și ea dreptatea la TAS

După ce Sabrina Maneca-Voinea (17 ani) a depus o contestație la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) privind nota primită în finala de la sol de la Jocurile Olimpice de la Paris, Ana Bărbosu (18 ani) a urmat același pas.

În timp ce Sabrina Voinea contestă deducerea unei zecimi din nota sa pentru presupusa ieșire din covor, Ana Bărbosu a cerut reevaluarea notei sale la dificultate (5.800).

Cristian Jura, președintele Tribunalului Român de Arbitraj Sportiv, a confirmat că ambele contestații au fost depuse.

„Sunt două contestații înregistrate. Una se referă la nota de dificultate a Anei Maria Bărbosu, iar cealaltă se axează pe problema călcâiului în cazul Sabrinei Voinea.

Consider că a doua contestație, în special, va fi destul de clară,” a explicat Jura. El a adăugat că probele prezentate, inclusiv filmări și fotografii, sunt concludente și greu de contestat. „Da, Ana Bărbosu a depus contestație la TAS. Poate a fost mai discretă,” a mai spus Cristian Jura, conform Golazo.

Mai multe