Sfârșitul unei ere: Wimbledon face o schimbare uriașă în istoria turneului

9 octombrie 2024 14:57   Alte sporturi

Wimbledon se pregătește de o schimbare istorică, turneul englez de tenis urmând să înlocuiască arbitrii de linie cu un sistem electronic la ediţia - modificarea va avea loc de anul viitor, potrivit anunțului făcut, miercuri, de presa internațională. 

Imaginea arbitrilor de linie îmbrăcaţi impecabil, stând în picioare sau ghemuiţi pe marginea şi în spatele terenurilor, care a fost o caracteristică a Grand Slam-ului timp de 147 de ani este pe cale să devină istorie. De altfel, sistemul electronic de linie a fost utilizat pentru prima dată ca experiment la ATP Next Gen Finals de la Milano, în 2017 şi a fost adoptat pe scară mai largă, în timpul pandemiei COVID19. Înapoi în zilele noastre, acesta va fi utilizat pe toate terenurile în cadrul evenimentelor din circuitul ATP din 2025.
Dacă Australian Open şi US Open au înlocuit deja arbitrii de linie cu sistemul electronic, French Open se bazează încă pe ochiul uman. Cât despre Wimbledon, reprezentanții competiției au precizat că Hawk Eye Live Electronic Line Calling (Live ELC) va fi folosit şi la meciurile de pe tablourile de calificări.

Sfârșitul disputelor despre deciziile de linie

„După ce am analizat rezultatele testelor făcute la ediţia în acest an, considerăm că tehnologia este suficient de robustă şi că este momentul potrivit să facem acest pas important în căutarea unei precizii maxime în arbitrajul nostru”, a declarat directorul executiv al AELTC, Sally Bolton. Deşi se bucură de apreciere în rândul sportivilor, e de așteptat ca decizia să deranjeze categoriile tradiționaliste, consemnând, însă, sfârşitul disputelor cu privire la deciziile de linie.
Totuși, arbitrii de scaun vor exista în continuare la turneu. „Ne luăm foarte în serios responsabilitatea de a echilibra tradiţia şi inovaţia la Wimbledon”, a conchis sursa citată. 
Sistemul electronic, care reacţionează la o zecime de secundă de la aterizarea mingii, este considerat mai precis decât arbitrii de linie, care adesea sunt văzuţi cum se feresc pentru a evita să fie loviţi de o minge cu viteza de până la 160 km/h.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Mai multe