Mărturisire tulburătoare a unei mari tenismene: bătută și abuzată de tatăl ei

Ultima actualizare:

Una dintre fostele mari jucătoare din tenisul mondial, Jelena Dokić, a povestit drama vieții sale, în contextul în care a fost victima abuzurilor și bătăilor din partea tatălui său. Între timp ajunsă la vârsta de 41 de ani, australianca de origine croată a găsit tăria de a discuta despre chinurile pe care le-a îndurat din partea celui care îi era și antrenor, Damir Dokić.

Jelena Dokić a trăit o viață sub semnul abuzurilor (FOTO: EPA)
Jelena Dokić a trăit o viață sub semnul abuzurilor (FOTO: EPA)

Jelena Dokić a relatat, cu un nod în gât şi cu lacrimi în ochi, despre calvarul care „i-a otrăvit” cariera de aproximativ un deceniu și jumătate, despre violenţa fizică şi psihologică, din partea unui tată abuzator.
Unul dintre momentele dure s-a petrecut pe când avea 16 ani și a triumfat în faţa numărului 1 mondial, Martina Hingis, la Wimbledon. Cu toate că părea un succes care ar fi trebuit să fie începutul unei cariere strălucitoare, s-a dovedit a fi continuarea unui coşmar: „Ştiam că dacă voi pierde, consecinţele vor fi catastrofale. Ştiam ce se va întâmpla. Nu era un centimetru din corpul meu care să nu fie vânăt”.

La un pas să se sinucidă, în urma unei despărțiri 

Pentru a clarifica, Jelena Dokić a exemplificat unul dintre aburile provocate de tatăl ei, după o înfrângere la Montréal: „M-a lovit cu pumnul. Apoi, m-a pus să stau dreaptă şi m-a lovit în tibie cu pantofii lui ascuţiţi de oraş. Când am strigat de durere, m-a forţat să revin în poziţie şi a făcut-o din nou”. Abuzurile au început încă de când sportiva a lovit primele mingi din sportul în care a făcut primii pași la opt ani și au continuat ani la rând: „Lucrurile nu au făcut decât să se înrăutăţească, mai ales în spatele scenei. Când am pierdut semifinala de la Wimbledon (n.r. cu Lindsay Davenport, în 2000), plângeam la telefon cu tatăl meu, iar el mă insulta. Mi-a spus că sunt o ruşine şi o umilinţă pentru familia noastră. În acea noapte, mi-a interzis să dorm în hotelul în care eram cazaţi. M-a dat afară. În cele din urmă, mi-am petrecut noaptea în vestiarul jucătorilor, unde echipa de curăţenie m-a găsit, în dimineaţa următoare”.
Abia în iunie 2022, Jelena Dokić s-a destăinuit despre depresia de care suferea, postând pe rețelele de socializare că a fost la un singur pas să se sinucidă, după o despărţire de partenerul ei: „Aproape că am sărit de la balconul meu de la etajul 26, aproape că mi-am pus capăt zilelor. Nu voi uita niciodată acea zi, totul era înceţoşat, totul era negru, fără sunet, fără lumină, nimic nu avea sens”.
În plan sportiv, Jelena Dokić a lăsat în urmă o carieră deloc de lepădat în „sportul alb”, cea mai bună clasare a sa în ierarhia mondială a tenisului feminin fiind locul patru, printre repere numărându-se o semifinală de Wimbledon, precum și sferturi de finală la Australian Open și Roland Garros, strâgând aproape 4,5 milioane de dolari din performanțele sale. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf se văd la tribunal din nou Colaj Click!
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Wimbledon (EPA) jpg
Axel Tuanzebe (EPA) jpg
david popovici medalie jo fb jpg
Michael Schumacher (Getty Images) jpg
ianis hagi facebook jpg
Andres Iniesta (EPA) jpg
Antrenament nationala Romania (Sportpictures) jpg
dan petrescu facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net