Doliu în lumea sportului româneasc. A murit Constantin Anghelache: „A suferit mult”
Constantin Anghelache, fost președinte al cluburilor Dinamo și Rapid, a încetat din viață la vârsta de 78 de ani, în noaptea de joi spre vineri, pe 18 octombrie. Figura sa emblematică din fotbalul românesc a lăsat o amprentă puternică asupra echipelor pe care le-a condus.
De-a lungul carierei sale, Anghelache a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori și prieteni ai antrenorului Mircea Lucescu, relație care a început la Dinamo și a continuat după Revoluție la Rapid.
Ei au lucrat împreună chiar și la clubul Tricolorul Breaza, unde Anghelache a ocupat funcția de conducător între 2001 și 2010. Din păcate, în ultima perioadă, starea sa de sănătate s-a deteriorat considerabil, ceea ce l-a făcut să se retragă din viața publică și să evite aparițiile în ultimele luni.
În 2013, la vârsta de 67 de ani, Constantin Anghelache s-a întors la Dinamo în calitate de președinte executiv, în perioada în care clubul era condus de Ionuț Negoiță. Aceasta a fost ultima sa implicare majoră în fotbalul de performanță, iar în 2015, a părăsit din nou echipa.
Unul dintre cei care l-au apreciat foarte mult pe Anghelache a fost Cristi Bobar, fost director sportiv la Dinamo și în prezent președinte la CSM Reșița. Bobar a declarat:
„A fost omul care m-a adus la Dinamo. Avea o putere de muncă remarcabilă; mă suna de pe bicicletă la ora 6 dimineața să întrebe despre echipă.
Era foarte bine informat în toate domeniile. A suferit mult când a plecat de la club, dar sub conducerea lui, Dinamo a ajuns în Europa League. Am continuat să păstrăm legătura și după despărțirea noastră. Dumnezeu să-l ierte!”
Clubul CSO Tricolorul Breaza și-a exprimat regretul printr-un mesaj postat pe rețelele sociale, amintind performanțele obținute sub conducerea lui Anghelache: promovarea în Liga a 3-a în 2001 și în Liga a 2-a în 2009. „Condoleanțe familiei și apropiaților!”, au transmis reprezentanții clubului.
Ce carieră a văzut Constantin Anghelache înafara sportului
Pe lângă implicarea sa în fotbal, Constantin Anghelache a avut o carieră interesantă și în afara sportului. El a fost profesor universitar în domeniul economic și a lucrat în structurile Centrului de Informații Externe (actualul SIE) înainte de 1989, unde a atins gradul de locotenent-colonel.
Anghelache a condus o unitate specială care coordona activități de comerț exterior și gestiona fondurile dedicate spionajului. După Revoluție, s-a lansat în afaceri, aducând în România brandul de cafea Amigo, și l-a cooptat pe Mircea Lucescu în unele dintre afacerile sale.
Un episod memorabil povestit de Cornel Dinu îl implică pe Anghelache în perioada când Dinamo a realizat cea mai mare performanță din istoria sa, calificarea în semifinalele Cupei Campionilor Europeni în sezonul 1983-1984. După ce în „optimi” Dinamo a eliminat SV Hamburg, în „sferturi” a înfruntat campioana URSS, Dinamo Minsk.
În returul de la București, după un 1-1 în tur, bucureștenii au câștigat cu 1-0, în parte datorită influenței lui Anghelache. Cornel Dinu își amintește cum arbitrul englez Keith Hackett, venit la meci împreună cu „nea Costică” Anghelache, a oferit un arbitraj exemplar, iar la final chiar și adversarii din Minsk i-au strâns mâna, scrie Gsp.