Mingea de la golul „Mâna lui Dumnezeu”, licitată pe o sumă colosală

13 octombrie 2022 13:12   Fotbal internațional

La aproape patru decenii de când a fost înscris, golul supranumit „Mâna lui Dumnezeu” încă mai face valuri în amintirea iubitorilor de fotbal, dar și bani - și nu tocmai puțini. Mingea cu care legendarul fotbalist argentinian, Diego Maradona, a înscris golul rămas în istorie pentru totdeauna, va fi scoasă la licitaţie, în luna noiembrie.

Momentul de referință în fotbalul din toată lumea s-a petrecut în anul 1986, la Campionatul Mondial din Mexic, în timpul meciului dintre Anglia și Argentina. Pe atunci, naționala lui Diego Maradona se impunea cu 2-1, ambele reușite fiind ale celui cunoscut și drept El Pibe D'Oro.

Mingea cu care s-a marcat „golul secoului” are un preţ estimat pentru vânzare între 2,8 şi 3,3 milioane de dolari - atât va achita cel care va dori să aibă „balonul” cu care Diego Maradona a marcat cu mâna un gol în poarta lui Peter Shilton.

„Un pic cu capul și un pic cu mâna lui Dumnezeu”

Cel care a condus la centru meciul, la acea vreme, arbitrul tunisian Ali Bin Nasser, este deocamdată posesorul mingii. Aceasta va fi vândută, pe 16 noiembrie, în Marea Britanie. Cu toate că a păstrat-o ani la rând, arbitrul a decis că este momentul potrivit să împartă acest obiect de colecție, sperând că viitorul proprietar va alege să o expună public. „Nu am văzut clar faza. Cei doi jucători, Shilton şi Maradona, erau cu spatele la mine. Conform instrucţiunilor FIFA, m-am uitat la arbitrul de linie pentru a confirma validarea golului, iar el s-a îndreptat către centrul terenului, indicând că golul ar trebui validat. La finalul meciului, selecţionerul Angliei, Bobby Robson, mi-a spus «Ai arbitrat bine, dar tuşierul a fost iresponsabil»”, a povestit arbitrul. 

Diego Maradona a punctat, după acel gol, că a înscris „un pic cu capul lui Maradona și un pic cu mâna lui Dumnezeu”, ceea ce a rămas în istoria fotbalului mondial.  De altfel, trofeul Campionatului Mondial din 1986 a fost ridicat deasupra capului de selecționata Argentinei, după ce s-a impus în fața, pe atunci, Republicii Federale Germane, cu 3-2. Diego Maradona a murit, în 2020, la vârsta de 60 de ani. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro.

Mai multe