Cine a fost Victor Socaciu? Soț, tată, bunic și artist de geniu!
Cântărețul Victor Socaciu a părăsit scena vieții luni, 27 decembrie, la doar 68 de ani. Soț, tată, bunic, dar și un artist de geniu, Victor Socaciu a lăsat în urmă o carieiră prestigioasă nu doar în muzica folk, dar și în televiziune și politică.
Victor Socaciu a venit pe lume pe 14 ianuarie 1953, la Braşov. A fost unicul copil al familiei. Tatăl său a fost muncitor la uzinele Steagul Roșu din oraș, mama sa era țesătoare la Partizanul Roșu. Tatăl său a visat să-și facă fiul fotbalist, însă acesta a luat drumul muzicii.
Victor Socaciu a absolvit Liceul de Matematică-Fizică, unde a fost coleg cu nimeni altul decît reputatul cosmonaut Dumitru Prunariu. Artistul a început să cânte încă din liceu cu grupul Zodiac. A susţinut primul concert cu trupa în 1970.
„Acolo aveam o trupă, Zodiac, și cântăm piese din repertoriul unor trupe la modă la vremea aceea, Rolling Stones, și mai ales Beatles. Eu eram chitarist, și solist vocal, și șef al trupei. Urmasem cursurile de chitară clasică, la Școala populară de artă, clasa profesorului Martinescu, celebru la vremea aceea în Brașov, și ieșisem după doi ani de studiu foarte bine instruit. Așa că eu alegeam piesele, le orchestram, și totul ieșea foarte bine. În facultate, însă, trupa s-a spart, pentru că toți membrii au plecat în diferite colțuri ale țării, la Cluj, la București, la Timișoara. Eu am rămas în Brașov, singur”, declara artistul, într-un interviu, pentru Revista Tango.
Socaciu a urmat apoi cursuri de chitară clasică la Şcoala populară de artă, iar în 1978, a absolvit Facultatea de Electromecanică. În 1974, artistul avea să debuteze în Cenaclul Flacăra, care i-a și adus celebritatea. A colaborat cu toți folkiștii din Cenaclul Flacăra, cenaclu în care a fost membru până în 1982.
Anul următor, la radio, s-a auzit prima piesă a cantautorului intitulată „Nălucile amintirilor, iar, în 1976, artistul a debutat la televiziune, cu „Oltule”. Debutul său discografic a venit în 1981 odată cu albumul „Roata”. Acestuia i-au urmat alte 12 albume şi compilaţii.
Artistul a mai compus muzică pentru spectacole de teatru, la Braşov şi Târgu Mureş. În 1991, a pus bazele concursului folk „Om Bun”. A participat în mai multe rânduri la Festivalul de la Mamaia şi a susţinut turnee în URSS, China, Germania, dar şi SUA şi Anglia. În perioada 1997-1999, Victor Socaciu a realizat şi a produs emisiuni la TVR şi Naţional TV.
A participat la Revoluția din 1989
Nu a rămas străin nici de politică, unde s-a implicat activ. Cântărețul a participat la revoluția din 1989. A fost apoi deputat în Parlamentul României, în legislatura 2008-2012, ales pe listele Alianţei Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator.
La finalul lunii martie, Socaciu a participat la festivalul „Om Bun”, a cărui a 30-a ediţie a avut loc, în mare parte, on-line. A fost ultimul spectacol al artistului!
A avut patru căsnicii și trei copii!
Victor Socaciu s-a căsătorit de patru ori, iar de trei ori avea să divorțeze. Prima sa soție s-a numit Doina. A urmat apoi căsătoria cu actriţa Cornelia Pavlovic, cu care a stat timp de 12 ani. Artistul a mai fost căsătorit timp de 16 ani cu realizatoarea TVR, Marina Almăşan. În 2016, Victor Socaciu s-a căsătorit a patra oară cu impresara lui, Brândușa Simion.
Artistul Victor Socaciu a lăsat în urmă trei moștenitori din trei relații diferite. Iulia este fata cea mare ( în vârstă de 40 de ani), rezultată din mariajul cu prima soție, Doina. Alessia Ana-Maria are 33 de ani și este rodul iubirii dintre cântăreț și o frumoasă sibiancă. Victoraș (23 de ani) este fiul artistului cu Marina Almășan.