O mare actriță a murit, lumea filmului este în doliu. A avut o carieră care s-a întins pe şapte decenii și a câștigat numeroase premii

15 august 2024 8:43   Vedete internaționale
Ultima actualizare:

Veste tristă pentru lumea cinematografiei. Gena Rowlands a încetat din viață la vârsta de 94 de ani. Actrița de renume, cunoscută pentru rolurile sale memorabile din „The Notebook” și „A Woman Under the Influence”, a lăsat în urmă o moștenire cinematografică impresionantă. Fiul ei, Nick Cassavetes, a confirmat decesul actriței, menționând că aceasta suferea de Alzheimer, o boală care a fost parte integrantă a rolului său din „The Notebook”.

O legendă a cinematografiei americane

Gena Rowlands s-a născut pe 19 iunie 1930, în Wisconsin, și a devenit una dintre cele mai respectate actrițe ale generației sale. Cariera ei a fost marcată de interpretări profunde și emoționante, care i-au adus numeroase premii și distincții. Rowlands a câștigat de trei ori Premiul Emmy și a fost nominalizată de două ori la Oscar, recunoașteri care reflectă impactul său în industrie.

Printre cele mai notabile roluri ale sale se numără cel din „The Notebook” (2004), unde a interpretat-o pe Allie Hamilton, o femeie care suferă de Alzheimer. Ironia destinului face ca Gena Rowlands să fi trăit aceleași dificultăți în viața reală, iar această coincidență a adăugat un strat suplimentar de emoție rolului său. Rowlands a fost regizată în „The Notebook” de fiul său, Nick Cassavetes, un proiect care a avut o semnificație personală profundă pentru întreaga familie.

Premii și nominalizări

Rowlands a primit recunoaștere internațională nu doar pentru „The Notebook”, dar și pentru performanțele sale din alte producții remarcabile. Drama „A Woman Under the Influence” (1974), regizată de soțul său, John Cassavetes, i-a adus prima nominalizare la Oscar. A doua nominalizare a fost pentru rolul din „Gloria” (1980), tot sub regia lui John Cassavetes. În 2015, Rowlands a fost distinsă cu un Oscar onorific în cadrul ceremoniei anuale de decernare a Premiilor Guvernatorilor, o recunoaștere a întregii sale cariere.

De-a lungul carierei sale, Gena Rowlands a colaborat cu regizori de renume precum Paul Mazursky („Tempest”), Paul Schrader („Light of Day”), și Woody Allen („Another Woman”). De asemenea, a jucat în filmele produse de fiul ei, Nick Cassavetes, inclusiv „She’s So Lovely”, „Yellow” și „Broken English”, consolidându-și statutul de actriță versatilă și apreciată.

Mai multe