#Exclusiv Click!

5 ani fără „Isoscel” din „Liceenii”. Cristina Deleanu: „Tamara avea un haz absolut dement”. Dan Cociș: „Eram ca puii după cloșcă”

16 octombrie 2024 12:00   Vedete românești

Actorii din „Liceenii” (1986) au amintiri de neuitat cu Tamara Buciuceanu, de pe platourile de filmare. Azi, la cinci ani de la trecerea ei în neființă, Dan Cociș, elevul Adrian, și Cristina Deleanu, directoarea din film, ne-au povestit, exclusiv pentru Click!, despre regretata artistă, rămasă în sufletul românilor cu rolul profesoarei „Isoscel”, interpretat magistral de Tamara Buciuceanu. 

Cristina Deleanu, directoarea din „Liceenii”: „Tamara nu era severă antipatică”

Cristina Deleanu, directoarea din „Liceenii”, susține că de Tamara a legat-o o frumoasă prietenie, încă de dinaintea filmărilor, din lungile lor turnee cu spectacolele de teatru, unde și-au mai spus of-ul și au împărțit o bucată de pâine:

„Tamara ținea foarte mult la mine, vorbeam adesea la telefon, am jucat împreună și în multe piese de teatru. Era înțelegătoare, plăcută. În „Liceenii” am filmat împreună scena cu broasca, a fost tare distractiv. Nu era genul de profesoară severă antipatică, era profesionistă până în măduvă oaselor, știa ce are de făcut, era un munte de talent.

Dar, în turnee cunoști mai bine oamenii, așa că atunci ne-am împrietenit mai mult, mergeam împreună la cumpărături, avea un haz absolut dement. Iar de tânăra generație de actori era foarte legată, nu era un om scorțos, adora prezența oamenilor, iar ei au iubit-o sincer”, mărturisește Cristina Deleanu, exclusiv pentru Click!

Dan Cociș, elevul Adrian din „Liceenii”: „Ne simțeam ca puii după cloșcă”

Și actorul Dan Cociș, elevul Adrian, din „Liceenii”, care cânta, la chitară, alături de Ștefan Bănică Jr, la petrecerile liceenilor, are amintiri de neuitat cu inegalabila actriță Tamara Buciuceanu. Deși, în „Liceenii”, ea era spaima elevilor, iată că realitatea era cu totul alta:

„Tamara, era, de fapt, în realitate, mătușa actorului Mihai Constantin, Ionică din film. Așa că nu-l îndrăgea numai pe el, ci pe noi toți, era foarte grijulie, ne era ca o mamă, ne simțeam ca puii după cloșcă. Pentru că nu eram pricepuți la filmări, ne lua, ne explica, ne învăța cum să trecem peste emoții”, ne-a dezvăluit Dan Cociș, exclusiv pentru Click!

Ce povestea Tamara: „Oamenii mă strigă pe stradă Madame Isoscel”

Tamara Buciuceanu s-a stins din viață pe 15 octombrie 2019, la vârsta de 90 de ani. A  jucat în zeci de comedii de succes, dintre care amintim „Cuibul de viespi”, în regia lui Horea Popescu, și în  „Chiriţa în provincie", în regia Alexandru Dabija. Totuși, rolul din „Liceenii”, în regia lui Nicolae Corjos, avea să îi aducă faima:

„Oamenii mă strigă pe stradă Madame Isoscel”, povestea Tamara Buciuceanu, într-un interviu, după lansarea peliculei cinematografice, care a isterizat România. 

Filmul, care i-a avut ca protagoniști pe Ștefan Bănică Jr și pe Oana Sîrbu, este difuzat și în prezent de posturile de televiziune, înregistrând record de audiențe chiar și după 38 de ani. 

Mai multe