Delia Budeanu a murit cu un mare regret. Dorința pe care nu și-a împlinit-o: „N-a vrut”

19 octombrie 2024 17:10   Vedete românești

Delia Budeanu a debutat la TVR în 1970 și a devenit rapid una dintre cele mai populare crainice din istoria Televiziunii Române de dinainte de ’90. Însă, ce mulți nu știu este faptul că celebra prezentatoare TV avea cu totul alt vis.

„Tata n-a vrut”

Delia Budeanu, o personalitate puternică a televiziunii naționale, s-a stins din viață la vârsta de 75 de ani, sâmbătă, 19 octombrie 2024. Elegantă, rafinată, frumoasă mai ales, poate chiar prea frumoasă pentru nişte vremuri atât de întunecate precum perioada comunistă, ea a fost o figură legendară a perioadei de dinainte de Revoluţie şi una dintre cele mai frumoase femei care au apărut pe sticlă. De asemenea, a fost una dintre cele mai cunoscute crainice de televiziune. Însă, Delia Budeanu avea cu totul alt vis. În secret, faimoasa prezentatoare TV visa să facă… operă!

Aveam o voce splendidă. M-a ascultat un mare profesor de canto din Bucureşti şi-a spus: «Vei fi a doua Melba!». Exista atunci o extraordinară cântăreaţă de operă, cu numele acesta. Dar tata n-a vrut. A zis c-ar vrea ca în familia lui să nu existe artiste. Era o conotaţie uşor peiorativă. Am încercat mai târziu să reiau cursurile de canto. Dar m-a împiedicat factorul financiar. Aveam un salariu minuscul la TVR, nu puteam să-mi plătesc cursurile. Ăsta a fost adevăratul meu vis: să fac canto, operă, să intru în muzică”, declara Delia Budeanu cu câțiva ani în urmă, pentru adevărul.ro.

Tot tatăl ei a fost cel care i-a influențat foarte mult drumul în viaţă

De asemenea, vorbind despre tatăl ei, crainica a mărturit că el este bărbatul care i-a influențat foarte mult drumul în viață și i-a lăsat o bogăție incredibilă, „o zestre genetică uimitoare”:

Da. Şi vreau să vă spun că noi nu ştim cât de mult suntem părinţii noştri. În timp realizăm. Tata mi-a dat în schimb o bogăţie incredibilă, o zestre genetică uimitoare. El era de o mare forţă şi vitalitate. A trăit toată viaţa într-o stare de sănătate perfectă, şi-a îngrijit mica lui livadă şi, atunci când a rămas singur, toţi prietenii îi muriseră, era de un echilibru exemplar. Aşadar, părinţii îţi lasă o avere. Eu nu am mai întâlnit un om de vârsta mea, care să se simtă ca acum 20, 30, 40 de ani, aşa cum mă simt eu”, a mai spus faimoasa crainică.

Cum am menționat, Delia Budeanu era de o frumusețe răpitoare, chiar prea frumoasă pentru nişte vremuri atât de întunecate precum perioada comunistă, în care frumuseţea nu trebuia expusă ori făcută publică, pentru a nu o deranja pe tovarăşa Elena Ceauşescu. Când a simțit, de fapt, prezentatoarea TV că frumusețea îi este de folos? 

Povestea cu frumuseţea e cu dus şi-ntors. Cu cât trec anii, cu atât sunt mai sceptică cu privire la avantajele pe care ţi le aduce. Oamenii sunt foarte puţin dispuşi - şi în special femeile, să accepte că o altă femeie poate fi frumoasă şi inteligentă. Este de-a dreptul revoltătoare combinaţia aceasta, este evitabilă. În ceea ce priveşte oamenii, eu îmi uit toate elanurile, frumoasele mele elanuri de-o viaţă, şi devin tot mai rezervată. Şi astăzi sunt femei care nu pot să accepte că poţi fi performant: şi frumos, şi inteligent, şi puternic, şi echilibrat, şi mereu tânăr. Se poate. Dar partea feminină te rejectează. Punct”, spunea Delia Budeanu, pentru sursa menționată.

Cunoscuta jurnalistă a fost o susținătoare a cauzelor sociale și umanitare. A inițiat și susținut numeroase proiecte de caritate, contribuind la îmbunătățirea vieții multor persoane aflate în situații dificile. A primit o serie de premii și distincții, inclusiv titlul de „Ambasador al Bunăvoinței” acordat de către Organizația Națiunilor Unite.

Delia Budeanu a încetat din viață la vârsta de 75 de ani, sâmbătă, 19 octombrie 2024. Trupul iubitei prezentatoare TV va fi depus, duminică, ora 16.30, la Mănăstirea Cașin din București, iar înmormântarea va avea loc, luni, la Mănăstirea Ghighiu.

Mai multe