Delia Budeanu a lansat volumul „Jurnal”. Rațiune și sensibilitate” la Editura Curtea Veche

Delia Budeanu, faimoasa crainică a TVR cu o carieră de aproape trei decenii în televiziune, a lansat la Editura Curtea Veche a doua sa carte, „Jurnal. Rațiune și sensibilitate”.

Delia Budeanu a lansat volumul „Jurnal” / foto: arhiva
Delia Budeanu a lansat volumul „Jurnal” / foto: arhiva

În această lucrare, autoarea adună amintirile emoționante din copilărie, iar volumul „Jurnal. Rațiune și sensibilitate” evocă, potrivit istoricului de artă și eseistului Gabriel Badea-Păun, fragmente de viață, amintiri cu cei dragi și momentele fericite petrecute alături de aceștia.

 Cartea este un spectacol pentru cititori

Cartea „Jurnal. Rațiune și sensibilitate” este nu doar o colecție de memorii, ci și de reflecții, „scrisă într-un stil ce amintește de linia melodică a unui fado, un gen muzical care reflectă în mare măsură sensibilitatea Deliei Budeanu”, după cum remarcă pictorul Sorin Ilfoveanu.

„Mirosul busuiocului și al mentei, emanat la fiecare mișcare a bunicii, mă îmbia și mă reconforta. Din prag întorceam din nou privirea spre namila ciufulită care îmi scotea limba de lână multicoloră, despicată în smocuri și ciucuri, orgă de culoare, jerbă de fire supuse de mâinile mici și pedala împinsă ritmic, cu forță până la capăt, mereu până la capăt, zgomot surd, sec, nemilos cadențat al unui război de o viață al bunicii.

N-am văzut-o niciodată râzând, ci doar bucurându-se temător. Nu vorbea tare, de fapt, mai mult susura când vorbea, iar starea ei normală era o tăcere iertătoare în care se învelea ca într-un veșmânt.

În schimb, îmi amintesc un zâmbet bun, nemaivăzut, o lumină ce îi cuprindea chipul atunci când mă privea și o acceptare antefactum a unui destin nedrept ce a făcut în așa fel încât să n-o mai văd niciodată” — Delia Budeanu, „Jurnal. Rațiune și sensibilitate”

Părerile criticilor

Monica Pillat, poetă și traducătoare română de literatură engleză, a subliniat că acest volum reprezintă „evadarea Deliei Budeanu din captivitatea confesiunilor proprii, care, transfigurate, devin la rândul lor rampe de lansare în spiritualitate”.

Cartea, „în buna tradiție a meditațiilor lui Montaigne, deschide cititorului calea spre reflecție și înțelepciune, devenind un adevărat îndreptar pentru cel care își caută reazemul sufletesc în lectură”.

„O întreagă galerie de portrete ni se perindă prin fața ochilor: străbunici, bunici, părinți, soțul autoarei, Radu, copiii și nepoții, înfățișați cu iubire și evlavie. Sunt și portrete în oglindă, în cuprinsul cărora scriitoarea de acum dialoghează cu alter egoul ei de la începutul tinereții.

Distanța pe care și-o ia de fiecare dată când își contemplă trăirile mai noi sau mai vechi o ajută să-și universalizeze experiențele și să le sublimeze în izvoare de curaj, demnitate și frumusețe” — Monica Pillat, despre volumul „Jurnal. Rațiune și sensibilitate”.

Cine este Delia Budeanu

Delia Budeanu a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București în 1969, iar între 1970 și 1998 a fost crainic de televiziune la TVR.

După decesul soțului său, Radu Budeanu, jurnalist de politică externă, niponolog și iranolog, Delia Budeanu s-a retras timp de zece ani din viața publică. În 2008, a publicat la Editura Vremea volumul „Live”, despre parcursul său ca prezentatoare de televiziune într-o perioadă extrem de sumbră.

Între 2008 și 2012, Delia Budeanu a realizat emisiuni culturale la Antena 2 („Oamenii timpului nostru”) și la Money Channel („Întâlnirile Deliei Budeanu”).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Victoria Principal în Dallas, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
456539436 8354079841281735 6186820771084996494 n jpg
8 kira hagi expozitie de pictura 8 jpg jpeg
nea marin si liviu varciu
Alain Delon jpg
tania popa colaj facebook jpg
banner Manuela Harabor
Emily Ratajkowski jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net