#Exclusiv Click!

A existat o rivalitate între Doina și Dan Spătaru? „Zarurile au fost aruncate”. Ce grad de rudenie aveau, de fapt

17 octombrie 2024 17:54   Vedete românești
Ultima actualizare:

Solista Doina Spătaru (76 de ani) a dat timpul înapoi și ne-a vorbit despre regretatul Dan Spătaru, care nu-i era frate, așa cum mulți încă mai cred, ci verișor primar. Ne-a povestit, exclusiv pentru Click!, și despre unica lor colaborare, pe plan muzical, piesă care îi mai alină dorul de artistul trecut în neființă în urmă cu 20 de ani.

Doina și Dan Spătaru s-au cunoscut la TVR

E greu de crezut, dar Dan și Doina Spătaru s-au cunoscut personal de-abia la debutul lor muzical, nicidecum nu se știau de la petrecerile din familie. Doina Spătaru explică, pentru Click!, de ce s-au întâlnit atât de târziu:

„Noi eram mulți verișori, tata avea cinci frați, așa că nu ne știam cu toții. Pe Dan l-am cunoscut la TVR, la filmări, la concursul „Steaua fără nume”. Întâmplător, am aflat unul de altul, producătoarea emisiunii i-a zis lui Dan: „În concurs este și verișoara ta!”.

El a întrebat atunci: „Care dintre ele?”. Între mine și Dan nu se poate spune că a existat o concurență, o rivalitate, deși purtam același nume, fiecare era cu drumul lui”.

Au cântat în duet o singură piesă

Totuși, Doina și Dan Spătaru au reușit să bifeze o colaborare de succes, pe plan artistic. Videoclipul a rămas o frumoasă amintire pentru artista care deplânge trecerea în neființă a celebrului ei verișor:

„Deși eram amândoi talentați, am colaborat numai la o singură piesă, intitulată „O sută de stele”, de Gelu Solomonescu. Eu am cântat ani la rând cu Formația Star 2000, cu Petre Geambașu, inclusiv pe vase de croazieră. Așa a fost să fie, să colaborez numai o dată cu Dan, zarurile fuseseră aruncate”.

Ce vicii i-au grăbit sfârșitul lui Dan Spătaru?

Dan Spătaru, căruia atât de frumos i se mai spunea și „Regele aplauzelor”, a încetat din viață mult prea devreme, la vârsta de 64 de ani, pe 8 septembrie 2004. Octavian Ursulescu, celebrul prezentator de evenimente, care i-a fost și bun prieten, ne-a dezvăluit, exclusiv pentru Click!, ce vicii aveau să îi grăbească artistului sfârșitul:

„Din clipa în care s-a născut fiica sa, Dana, alături de care, ne amintim, a cântat o melodie în duet, alcoolul a dispărut total din viața sa, o dovadă incredibilă de voință. Cum până în momentul morții sale au trecut mai bine de două decenii, am putea vorbi, eventual, doar de o slăbire a organismului.

Cert este însă că fuma foarte mult și că bea câteva cafele tari pe zi. Marea lui neîmplinire a fost aceea că n-a apucat s-o vadă pe frumoasa lui nepoțică Măriuca”.

Dan Spătaru a fost, de departe, cel mai iubit cântăreț român. A lăsat în urmă șlagăre de neuitat, precum „Drumurile noastre”, „În rândul patru, banca de la geam” și „Noi doi și-o umbrelă”, difuzate și în prezent de posturile de radio.

Văduva artistului: „El de acolo de sus încă ne vede!”

Sidonia Spătaru crede că are o legătură, de dincolo de lumi, cu soțul ei, pe care l-a iubit enorm: 

„De câte ori îl visez, niciodată nu vorbește. Îl visez că este cu mine. Am visat că eram pe scenă și el trebuia să intre, iar eu îi ziceam „Intră, Dan! Intră, Dan!’ Iar el nimic. După a intrat și stătea nemișcat în mijlocul scenei, fără să facă nimic. Nu știu ce înseamnă acest vis și dacă poate cineva să dezlege așa ceva, dar nu am o discuție cu el.

Când merg la cimitir, și merg destul de des, atunci când am și eu problemele mele, stau și îi spun lui. De câte ori am avut probleme mari, la o săptămână, două, s-a întâmplat să fie de bine. Ne amintim de el mereu, îl ținem încă viu, el de acolo de sus încă ne vede”, a dezvăluit Sidonia Spătaru, la Antena Stars.

Mai multe