#Exclusiv Click!

Maramureșanul Ducu Bertzi susține că horinca de prune e bună, dar cu măsură: „Te păcălește, te fură!”. Iar Constantin Enceanu își face singur țuica

24 septembrie 2024 18:19   Vedete românești

Solistul de muzică folk Ducu Bertzi, care recent a împlinit 69 de ani, susține, exclusiv pentru Click!, că țuica de prune e foarte bună dacă este băută cu măsură: „Te păcălește, te fură!”. Am aflat de la artist și de ce, mai înainte, trebuie să mănânci slăninuță. Există vreo diferență între palincă, horincă și țuică? Iată ce spune, exclusiv pentru Click!, talentatul artist născut în Maramureș. Cât îl privește pe solistul de muzică populară Constantin Enceanu, el știe să își facă singur țuică. 

„Mie îmi place horinca de prune!”

Există vreo diferență între palincă, horincă și țuică? Unii susțin că da, Ducu Bertzi e însă categoric:

„Nu este nicio diferență între palincă, horincă și țuică, depinde de zona țarii, dar e aceeași treabă. La noi, în Maramureș, spunem horincă, vine de la a hori, a dansa hora, a petrece. Cea mai bună este, după părerea mea, horinca de prună, are cam 50-52 de grade.

Dacă prunele sunt foarte bune, căci aici depinde și de soi, atunci iese perfect. Mai este și horinca de pere și de gutui, dar mai soft”, spune el, exclusiv pentru Click!

„După ce bei două pahare nu te mai ridici de pe scaun!”

Artistul atrage însă atenția că un păhărel de țuică este suficient, mai ales dacă n-ai mai băut niciodată. Nu de alta, dar, de la al doilea pahar, nu te mai ajută genunchii:

„Dacă horinca o ții în butoaie de stejar sau de dud capătă și un pic de culoare, și e mai așezată. Zici că nu e tare, dar, după ce bei două pahare, nu te mai ridici de pe scaun, te păcălește, te fură!

Spui ce bună e, pare moale, la gust, dar apoi vezi că ai probleme cu genunchii. Nu se bea pe stomacul gol, pentru că arde stomacul, trebuie să mănânci ceva gras, mai înainte, la noi, în Maramureș, slăninuța și horinca se ajută una cu alta”.

Va cânta cu Ada Milea și cu Vasile Șeicaru

Referitor la activitatea sa artistică, Ducu Bertzi este foarte solicitat în concerte, muzica folk fiind asculată, și în prezent, în toată țara:

„Plec săptămâna asta la Alba Iulia, la Biblioteca Județeană, acolo vom avea un fel de discuție despre poezie, vom dezvălui cum se face muzica folk, care e aportul poeziei în muzică. Apoi plec în Maramureșul natal. Pe 1 octombrie, în comuna Giulești, de lângă Sighet, voi cânta cu marii artiști Ada Milea, Maria Gheorghiu și cu Vasile Șeicaru, va avea loc un mare festival de muzică folk și de poezie, ediția a doua a evenimentului „Pă Mara, pă lângă apă””, ne-a mai spus Ducu Bertzi, exclusiv pentru Click!

Constantin Enceanu prepară și câte 150 de litri de țuică pe an 

În schimb, solistul de muzică populară Constantin Enceanu susține că își prepară singur țuica. Iată ce ne dezvăluia, într-un interviu pentru Click!:

„Am făcut circa 150 de litri de ţuică. Este al doilea an când o prepar eu. Nu o vând, am oameni la muncă şi mai împart din ea. Nu scot la vânzare în localul meu ţuica de casă. Mai am şi din anul 2009, când am făcut pentru nunta fetei mele, Cătălina. Nu m-a lăsat să servesc la masă şi din 110 litri mai am 40 de litri.

Dacă ar fi după mine, ea ar sta în beci… Într-un an, nu cred că beau mai mult de doi litri de ţuică de prune, în total.

Mulţi au fost surprinşi să vadă că eu am făcut ţuică sau că sap în grădină. Eu am crescut cu aşa ceva. Dădeam târcoale cazanului când se făcea acasă. E ceva normal să faci un cazan de ţuică la ţară. Poate unor colegi nu le face plăcere sau nici nu ştiu să sape în grădină… dar eu nu am treabă”.

Mai multe