#Exclusiv Click!

Natalia Guberna dezvăluie restricțiile impuse la filmările din TVR, în „Epoca de Aur”: „Interzis cu rochii mini și decolteuri adânci”. Ce probleme aveau, însă, rockerii pletoși?

4 octombrie 2024 19:06   Vedete românești

Natalia Guberna (66 de ani), de departe, una dintre cele mai fotogenice soliste de muzică ușoară din anii comunismului, a fost adesea solicitată la filmările pentru programul de divertisment. Numai că, în „Epoca de Aur”, ca artist, nu aveai voie să filmezi machiat și îmbrăcat după bunul plac. Natalia Guberna ne-a dezvăluit restricțiile impuse, în TVR, pe care le-a respectat întocmai.  

Era preferata regizorilor din TVR, în comunism 

Natalia Guberna ne-a oferit, exclusiv pentru Click!, detalii interesante, din perioada în care a filmat pentru emisiunile de divertisment din TVR. Am aflat condițiile impuse artiștilor, dar și în câte ore filmau o singură piesă muzicală: 

„Nu sunt o cântăreață de forță, nu am avut un compozitor. Dacă mi s-ar fi scris piese, pentru vocea mea, special pentru mine, poate că eram mai departe, pe plan muzical. Mie mi s-a potrivit cântecul „Valuri albe”, care, de fapt, era o piesă străină, germană.

Dar, fiind fotogenică, eram cumva preferata regizorilor din televiziune, le amintesc aici pe Doina Anastasiu, Sanda Balaban și pe Marijan Gherghinescu. Mă chemau adesea pentru programele de divertisment, aveam un chip plăcut pentru micul ecran. Dar, ca să filmezi, trebuia să respecți foarte multe condiții, privind ținuta vestimentară, machiajul, dar și coafura. Totul trebuia să fie perfect, fără cusur. Ca să filmezi o piesă, dura și câte 3-4 ore, acum scapi repede”.

„Angela Similea era foarte elegantă”

Lista interdicțiilor era lungă, dându-le mari bătăi de cap artistelor, care nu aveau voie cu rochii scurte și nici cu decolteuri provocatoare. Întreaga ținută trebuia să fie decentă:

„Nu aveam voie, de pildă, în rochii foarte scurte, de mini nici nu se punea problema, ideale erau cele peste genunchi sau foarte lungi. Clar, și fără decolteuri provocatoare, adânci. Brațele erau acoperite, îți mai puneau câte un voal.

Ținutele vestimentare, ori le primeai de la ei, din TVR, fiind alese pe mărimi și culori, ori ți le lucrai pe la vreo croitoreasă bună, după reviste. De pildă, Angela Similea era ajutată de cineva priceput la modă, avea niște rochii de vis, diafane, era foarte elegantă. Dar, șic erau și Corina Chiriac și Margareta Pâslaru”, ne-a mai spus Natalia Guberna, exclusiv pentru Click!

„Mă filmau dintr-un anume unghi”

Și în privința coafurii și a machiajului erau reguli stricte, însă solistele de muzică ușoară au avut mare noroc cu cei doi specialiști ai vremii, de care acum Natalia Guberna își amintește cu drag: 

„Îmi amintesc că părul nu trebuia să cadă peste ochi, peste față, chipul trebuia să fie lăsat la vedere. Erau interziși și cerceii foarte mari, fiind preferați cei finuți, eleganți, micuți. În plus, eram filmați dintr-un anume unghi, care să ne avantajeze. Știu că pe mine mă prindeau din semiprofil.

Nu trebuia nici să te miști prea mult, la dans, ca să rămâi în cadru. Iar de coafură și de machiaj se ocupau tot cei din televiziune, adică Nea Tomiță și Nea Gigi, ei ne făceau frumoase, erau experți, se pricepeau de minune”.

Ce interdicții aveau însă rockerii și folkiștii?

Nu numai artistele aveau emoții, la filmări, ci și artiștii. Cele mai mari probleme le întâmpinau  cei cu părul foarte lung, adică rockerii Dan Bittman și Cristi Minculescu, dar și cântăreții de folk. Ca să nu pară că, de fapt, au plete, părul le era prins la spate cu agrafe. Solistul Ducu Bertzi, căruia îi plăcea să poarte părul mai lung, ne-a zis: 

„Da, erau probleme, dacă aveai părul lung, iar noi îl mai lăsam, ca să părem mai interesanți, fiind ceva mai rebeli. Așa că cei din televiziune se tot chinuiau să ne strângă părul la spate, cu agrafe, aveam o grămadă în cap, dar nu se vedeau pe cameră. Totul era făcut ca să dăm bine pe micul ecran”.   

Natalia Guberna a făcut parte din Trio Express

Artista a cunoscut celebritatea, în anii 80, în perioada în care a făcut parte din Trio Express. Și în prezent încântă publicul cu piesele sale de dragoste, romantice. Dar, în viață, nu s-a bazat numai pe muzică, așa că, pentru a avea un venit sigur, a și lucrat, în paralel:

„Am muncit 40 de ani, m-am dus, zi de zi, la muncă, până în anii 90 am lucrat în proiectare, mai făceam și muzică, în paralel. Apoi, m-am angajat la Teatrul Excelsior, unde am și cântat. Dar, nu m-am lăsat de serviciu, mi-a fost teamă”, ne-a mai menționat Natalia Guberna, care și-a păstrat cochetăria și la vârsta de 66 de ani.

Mai multe