Victor Socaciu, detalii neștiute despre cariera de politician
Victor Socaciu a încetat din viață luni, 27 decembrie, într-un spital din București, după ce i-au cedat rinichii. Folkistul este cunoscut la nivel național pentru muzica lui, însă puțini știu că a fost membru PSD și a activat în Parlamentul României.
Cu toții îl cunosc pe Victor Socaciu prin prisma carierei sale artistice, însă nu mulți își mai amintesc faptul că Victor Socaciu a cochetat și cu lumea politică din România, acesta fiind deputat în Parlamentul României. Acesta a fost ales parlamentar între 2008 – 2012, pe listele PSD.
activitatea politică a lui Victor Socaciu
Victor Socaciu a avut o scurtă carieră în politica românească, însă în timpul mandatului său a semnat mai multe inițiative legislative, iar unele dintre ele, care au fost promulgate ca legi, au făcut subiectul mai multor controverse la vremea respectivă. Socaciu a reprezentat pe atunci circumscripția Mureș a social-democraților.
În cei 4 ani de mandat, artistul a fost vicepreședintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților și a semnat peste 80 de inițiative legislative. Dintre acestea, 5 au fost promulgate ca legi, însă nu fără controverse.
Victor Socaciu și proiectele sale de lege
Poate cel mai controversat proiect inițiat de Victor Socaciu a avut loc în 2011, și se referea la o modificare a Legii audiovizualului, care prevedea obligativitatea dublării filmelor străine în limba română.
Actul normativ prevedea ca „operele cinematografice în limbi străine vor fi traduse in limba romana, traducerea fiind asigurată prin procedeul dublajului”.
„Folosirea subtitrării introduce cuvinte noi, care ulterior vor fi asimilate de populație. Aceste cuvinte sunt apoi folosite din ce în ce mai des în limbaj și ajung să fie considerate ca termeni obisnuiți. Din această cauză, limba se deteriorează, acest aspect conducând la afectarea identității naționale”, își motiva Victor Socaciu decizia, conform DCNews.
De asemenea, tot pe fondul naționalismului, Camera Deputaților a adoptat în 2010 un proiect de lege privind instituirea, la 15 ianuarie, a Zilei Culturii Naţionale.
Peste un an, Socaciu a inițiat un proiect de lege prin care comercianții erau obligați să accepte returnarea oricărui produs în primele două zile de la cumpărare, cu excepția alimentelor și băuturilor.
Victor Socaciu, inițiativă privind interzicerea în reclame a bunurilor din patrimoniului cultural
La finalul anului 2011, Victor Socaciu a depus o inițiativă legislativă prin care se dorea interzicerea folosirii „bunurilor care fac parte din patrimoniul cultural național” în spoturile publicitare difuzate la radio și TV.
Victor Socaciu își motiva atunci decizia tot pe fondul unui spirit patriotic, susținând că elemente ale patrimoniului cultural sunt folosite în mod „abuziv” în spoturile publicitare.
Acesta a dat exemplu clădirea Ateneului Roman, statuia poetului Mihai Eminescu sau un vechi colind romanesc și a explicat că interzicerea folosirii acestora în spoturile publicitare ar contribui la protejarea lor.
Victor Socaciu, declarații controversate
Deși nu foarte lungă, cariera politică l-a pus pe Victor Socaciu și într-o lumină negativă de câteva ori, în urma mai multor declarații ale artistului, deranjante pentru unii.
În 2012, Socaciu declara că „nu e de competența poporului român să decidă în cazul unui Parlament bicameral sau unicameral”. Acesta adăuga că „românii nu pot decide o chestiune atât de tehnică”, ci numai parlamentarii.
În momentul în care s-a referit la referendumul din 2009, Socaciu a spus: „Aceea a fost o porcărie, un populism exacerbat”.