Prezentatoarea TV celebră care se temea teribil să nu fie împușcată de Ceaușescu. Puțini cunosc traumele din televiziunea comunismului

12 octombrie 2024 13:42   Vedete românești

Delia Budeanu, o prezentatoare TV de renume, a dezvăluit în detaliu momentele de teroare pe care le-a trăit pe vremea regimului comunist, mărturisind că se temea să nu fie împușcată de Nicolae Ceaușescu.

Aceasta a vorbit deschis despre experiențele sale traumatizante, descriind atmosfera tensionată din acea perioadă. 

La 75 de ani, Delia Budeanu rămâne una dintre figurile iconice ale televiziunii românești, având o carieră care s-a desfășurat atât înainte, cât și după Revoluție.

Deși a fost mereu apreciată pentru profesionalismul ei, puțini cunosc dificultățile emoționale și psihologice pe care le-a suportat în timpul regimului comunist.

De ce îi era Deliei Budeanu frică cel mai tare

Într-un interviu pentru Adevărul, Delia Budeanu a relatat cu sinceritate despre angoasele care îi însoțeau activitatea în televiziune.

Era dominată de o teamă constantă că ar putea fi împușcată de Ceaușescu, o frică profundă care venea din controlul strict exercitat asupra tuturor aspectelor vieții cotidiene.

Ea a descris atmosfera din studiourile Televiziunii Române, explicând că totul era monitorizat și supravegheat cu rigurozitate. „Aerul pe care îl respiram acolo era perfect controlat. Trăiam într-o stare de frică permanentă. Îmi treceau prin minte gânduri îngrozitoare, dar am învățat să trăiesc cu ele", a declarat Delia Budeanu.

Aceasta a continuat prin a sublinia că frica era omniprezentă și resimțită de toți.

„Nu am simțit acest lucru doar eu, era sentimentul general al vremii. Orice gest, chiar și modul în care respiram, părea că este sub observație. De multe ori mi-a trecut prin minte că aș putea spune ceva neadecvat, dar mi-am dat seama că nu aș fi ajuns nici măcar până la gardul instituției și aș fi fost împușcată", a mai adăugat ea.

Viața în televiziune în timpul regimului comunist Delia Budeanu a oferit și o privire din culisele televiziunii în perioada comunistă, explicând că atât ea, cât și ceilalți angajați erau, în esență, simpli pioni într-o vastă mașinărie de propagandă.

Numele Deliei Budeanu nu era afișat pe ecran

Spre deosebire de zilele noastre, când prezentatorii sunt figuri publice cunoscute, în acea vreme ei nu aveau o identitate clară în ochii publicului. Numele lor nu erau afișate pe ecran, iar personalitățile lor erau secundare în fața mesajului pe care trebuiau să-l transmită.

„În televiziune, nu contau oamenii. Nici cei din interiorul instituției, nici cei din afară. Funcționam ca parte a unui sistem bine pus la punct, care reflecta exact modul în care era organizată întreaga țară. În momentul în care părăseam clădirea televiziunii și interacționam cu oamenii de pe stradă, simțeam pentru prima dată simpatie. Doar atunci redeveneam eu, o persoană cu identitate și biografie”, a spus Delia Budeanu.

Această confesiune emoționantă dezvăluie nu doar presiunea constantă exercitată asupra celor care lucrau în media în perioada comunistă, ci și impactul profund pe care l-a avut acest regim asupra vieții lor personale și profesionale.

Mai multe