Delia Budeanu, crainica de o frumusețe răpitoare a Epocii de Aur. De ce se temea în comunism: „Da, mie mi-a fost foarte frică”

Ultima actualizare:

În perioada comunistă, vedete erau nu numai actorii, ci şi crainicele de la TVR, unicul post de televiziune, cu program de doar două ore. Cea mai frumoasă crainică a Epocii de Aur, care i-a fermecat pe telespectatori, rămânând un simbol de frumusețe și eleganță în peisajul media românesc, este Delia Budeanu. Însă, deși românii au adorat-o pe micile ecrane, ea a trăit momente cu adevărat tensionate în comunism.

Delia Budeanu, crainica de o frumusețe răpitoare a Epocii de Aur / foto: colaj arhiva Click!
Delia Budeanu, crainica de o frumusețe răpitoare a Epocii de Aur / foto: colaj arhiva Click!

Dana Budeanu este acum vedeta multora din noua generație, dar Delia Budeanu (74 de ani) a fost și ea un mare nume în rândul românilor care au adorat-o pe micile ecrane. A fost una dintre cele mai apreciate și frumoase prezentatoare TV din Epoca de Aur și a prezentat știrile atât înainte cât și după Revoluție.

Puțini sunt cei care știu, însă, că trăia cu o teamă constantă de a nu fi sancționată sau chiar amenințată. Așa cum erau vremurile, cariera ei în televiziune a reprezentat o permanentă luptă cu cenzura.

Delia Budeanu: „Puteţi înţelege ce e aceea frica generalizată, teama ca stare?”

Crainica a povestit, cu ceva timp în urmă, că a fost terorizată în comunism și că a crezut că va fi împușcată de Nicolae Ceaușescu. Trăia cu această frică în fiecare zi. „Nu am avut în mod particular acest sentiment pentru că el era general valabil. El era aerul pe care-l respiram. Noi respiram acel aer perfect controlat. Sistemul ne-a indus ideea că şi dacă respirăm puţin altfel, se va şti.

Puteţi înţelege ce e aceea frica generalizată, teama ca stare? Da, mie mi-a fost foarte frică de ei. Mi-a trecut prin minte că aș putea spune atunci ceva, dar m-am gândit că nu ajung nici la gard și voi fi împușcată”, a povestit Delia Budeanu, pentru Adevărul.ro.

De asemenea, mărturisea că atât ea cât și alți angajați erau doar niște pioni în interior: „În interior eram nişte pioni, în sistemul interior de funcţionare al celei mai importante maşini de propagandă, care era Televiziunea Română. Prezentatorii nu erau nişte identităţi distincte. Nici numele nu ni se punea pe ecran.

Oamenii nu erau importanţi. Oamenii din Televiziune sau din afara ei. Aşa cum funcţiona Televiziunea, aşa funcţiona ţara. În momentul când ieşeam pe poarta instituţiei întâlneam simpatie. Şi deveneam eu. O persoană cu o identitate, cu o biografie”.

Despre Delia Budeanu

Delia Budeanu s-a născut pe 28 mai 1949, la București, iar copilăria și-a petrecut-o la casa de la țară a tatălui său. A absolvit Facultatea de Filologie și s-a mutat în Capitală pentru a-și urma visul, acela de a deveni o jurnalistă de succes. Câțiva ani a lucrat la un post de radio pentru tineret, însă a fost remarcată imediat datorită profesionalismului și tenacității sale.

În 1970, a susținut un concurs alături de alte 11 pretendente, pentru postul de prezentatoare la TVR. A obținut locul mult dorit și astfel, cu timpul, s-a remarcat în televiziune, fiind extrem de apreciată de public. Timp de 20 de ani, a fost admirată unanim de către telespectatori.

A fost căsătorită cu Radu Budeanu, fost redactor-șef al săptămânalului „Lumea” și mama patronului de presă cu același nume. Delia Budeanu are doi copii, pe Diana, născută în 1969, din mariajul cu medicul Romulus Balaban, de care a divorțat după un an de mariaj, și pe Radu Ioan (fostul soț al Danei Budeanu), rezultat din căsătoria cu jurnalistul Radu Budeanu.

Ea a renunțat la televiziune în 1997, atunci când a intrat într-o depresie după moartea soțului. Delia Budeanu rămâne dintre cele mai admirate crainice ale TVR și cea mai frumoasă prezentatoare din istoria Televiziunii Române. În 2008, a publicat volumul autobiografic „Live”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
Ieri, în Joia Mare, atunci când artista a avut o zi liberă și a vopsit ouă pentru Paște, alături de cei doi copii ai săi, fiul său mai mare, Albert ( 14 ani) și fetița ei, Aida (12 ani)
image png
mihai margineanu jpeg
marina voica jpg
image png
banner Tania Budi Mihai Trăistariu png
maria carneci jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net