Recunoști personajul din imagine? A jucat în peste 400 de filme și a făcut furori cu talentul său actoricesc

8 iulie 2024 16:33   Vedete românești

Vasile Popa este unul dintre actorii cu cele mai multe roluri în filme. Chiar dacă nu a fost atât de faimos ca alții, întrucât meseria lui principală a fost de cascador, acesta a reușit să apară în sute de pelicule de-a lungul vieții și a devenit unul dintre colaboratorii lui Sergiu Nicolaescu.

Vasile Popa  a fost cascador de meserie, dar a făcut furori cu talentul său actoricesc. Deși numele lui nu a devenit atât de cunoscut, acesta a avut cele mai multe roluri în filme. I se spunea „Țeavă”, datorită faptului că a fost un cascador celebru, făcând parte din prima generație de cascadori ai României. A primit o mulțime de roluri în producțiile cinematografice și a reușit să atingă succesul în actorie.

Vasile Popa s-a născut pe data de 23 martie 1947, în Capitală, însă a decedat în 2021, cu puțin timp înainte  de a împlini 74 de ani. Inițial a fost boxer la clubul Dinamo, iar ulterior a ajuns să activeze ca actor și cascador. Chiar el a vorbit în cadrul unui interviu, despre cum a ajuns să facă parte din prima generație de cascadori ai țării.

„Înainte de „Mihai Viteazul” s-a făcut prima şcoală organizată de cascadori. S-a dat anunţ la ziar, iar preselecţiile se ţineau pe strada Batiştei. Intru acolo şi văd că erau în curte trei salvări, care cărau încontinuu pretendenţi. Trebuia să sari de la o fereastră, de la trei metri înălţime, dar în interior, într-o sală. Puseseră nişte saltele înguste pe jos. Şi te puneau să mimezi o moarte.

Când am văzut ce-i acolo, am plecat, am zis că nu-i de mine. M-am oprit la barul „Dunărea” şi mi-am luat o vodcă. După care mi-am zis: Doar nu-s eu mai prost ca alţii?! Şi m-am întors. N-au trecut decât vreo trei minute şi m-au şi strigat. În comisie era Sergiu Nicolaescu, împreună cu antrenorul de la lotul naţional de scrimă, cel de la lotul naţional de călărie, plus alţii. Am făcut tot ce m-au pus ăia, dar nu ştiu cum de cădeam numai în cap. Dar nu mă dădeam bătut.

La care Sergiu le-a zis ălora din comisie: «Daţi-i cea mai mare notă, că ăsta e rezistent». Aşa am ajuns eu cascador. Şi am rămas alături de Sergiu până la final”, povestea Vasile Popa pentru adevărul.ro.

Vasile Popa a jucat în peste 400 de filme

Treptat, a început să primească roluri mici în numeroase filme, iar ulterior a interpretat personaje mari în diverse pelicule. „Mihai Viteazul” (1971), „Cei care plătesc cu viața” (1989), „Balanța” (1992), „Crucea de piatră” (1994), „Punctul zero” (1996) sau „Dulcea saună a morții” (2003) au fost doar câteva dintre producțiile cinematografice în care a participat Vasile Popa. Pe parcursul timpului s-a împrietenit cu majoritatea marilor actori și a devenit unul dintre cei mai importanți colaboratori ai lui Sergiu Nicolaescu.

Maestrul Vasile Popa s-a stins din viață în luna martie a anului 2021, lăsând în urmă o întreagă carieră, căci a jucat în peste 400 de filme.

Mai multe