#Exclusiv Click!

Rețeta răcoritoare de supă de roșii a bucătarului Petrișor Tănase, pentru zilele caniculare: „Rapidă și gustoasă!” Sfatul nutriționiștilor

20 iunie 2024 12:09   Vedete românești

Cum ne hrănim și cum ne hidratăm corect, în zilele caniculare? În exclusivitate pentru Click!, nutriționista Codruța Pantelimon și celebrul bucătar Petrișor Tănase ne oferă sfaturi prețioase. Vă oferim și o rețetă hrănitoare, rapidă și gustoasă, de supă de roșii. 

Petrișor Tănase, bucătar: „Leușteanul are foarte multe vitamine!”

Vestitul bucătar Petrișor Tănase ne oferă câteva sfaturi importante, pentru această perioadă caniculară:

„În zilele în care este foarte cald, trebuie să evităm alcoolul, să bem multă apă, apă caldă, la temperatura camerei, dar și un ceai cald este ideală. Vă ofer și o rețetă rapidă, de supă de roșii, în care puneți, pe lângă roșii, și multe zarzavaturi, adică morcovi, țelină, păstârnac. Adăugați și paste făinoase sau orez, după preferință.

La sfârșit, după ce toate s-au fiert, adăugați în ciorbiță mult leuștean, pentru că are foarte multe vitamine. Apoi, după ce s-a răcit, supa o putem pune la rece. Atenție, însă, nu o consumăm foarte rece, imediat după ce am scos-o din frigider, o mai lăsăm un pic, la temperatura camerei, ca să nu riscăm un disconfort stomacal!„.

„Cea mai importantă hrană în anotimpul cald este apa”

Iar nutriționista Codruța Pantelimon ne-a explicat, exclusiv pentru Click!, cât de importante sunt alimentația și hidratarea:

„Cea mai importanta hrană în anotimpul cald este apa. O apă cu minerale găsim la tot pasul, pentru că țara noastră abundă în izvoare de bună calitate. Apa vie o mai găsim în diverse fructe și legume, pepeni galbeni, roșii, fructe de pădure, caise, cireșe, vișine, roșii, castraveți, dovlecei.

Pui câteva fructe sau castraveți într-o sticlă cu apă și, în 15 minute, ți-ai făcut o apă enzimatică minunată, iar dacă o solarizezi puțin "ți-ai atins targetul" zilnic de enzime și de minerale. Nu recomand mâncărurile street food în sezon estival.

Prefer să mănânc fructe sau legume în starea lor naturală sau sub formă de suc și pasate în cursul zilei și seara un pește sau fructe de mare, cu orez sau paste integrale, sunt mai ușor de digerat”.

„Fără slăninuță, mici, carnați și sarmale!”

Codruța Pantelimon, expertă în nutriție, le oferă sfaturi valoroase și persoanele vârstnice:

„Doresc să le recomand timp de odihnă, mai mult în cursul zilei, iar dimineața devreme și seara mișcare, la piață, în gradină, în parc. Alimentația să fie ușoară, pentru a nu favoriza afecțiunile deja instalate sau pentru a nu le încuraja să apară. De ce recomand alimentația ușoară?

Pentru că la temperaturi ridicate, corpul dacă este încărcat cu toxine, din cauza mâncărurilor grele, el se apară prin transpirație, eliminând astfel și multe minerale din organism. Iar cel mai cunoscut este magneziul. Deficiența de magneziu este cauza hipertensiunii arteriale, de exemplu.

Dacă nu ai magneziu, mușchiul inimii se contractă, însă nu se poate relaxa. Mesele mici și dese pentru vârstnici sunt cheia marilor succese! Fără slăninuță, mici, carnați și sarmale, care sunt bune numai iarna, când organismul intră în hibernare și caută să se protejeze de frig, cu un strat de „slăninuță„”.

Mai multe