#Exclusiv Click!

Silviu Biriș, absolvent de Teologie, crede că românii exagerează cu pomenile: „Dacă tăticu’ a murit alcoolic, nu împărțim băutură și țigări pentru sufletul lui”

10 octombrie 2024 12:24   Vedete românești

Silviu Biriș (51 de ani), actor al Teatrului Național, dar și absolvent de Teologie, e de părere că românii exagerează cu pomenile: „Fac o cantitate prea mare de colivă. O mare parte rămâne neîmpărțită și, ori se strică, ori ne face...obezi”, susține el, exclusiv pentru Click!

„Pomenile au rostul de a cultiva actul filantropic”

Silviu Biriș ne-a vorbit despre primele organizații filantropice, despre rostul parastasului și al colivei:

„Cultul morților în biserica ortodoxă română are o vechime de peste 2000 de ani. Sfântul Vasile cel Mare este cel care a inițiat primele organizații filantropice, care purtau numele de Vasiliada, după numele lui.

Păstrând tradiția creștină, biserica ortodoxă română a continuat până în zilele noastre această rânduială. Pachetele cu mâncare, care se ofereau, drept pomană, având scopul de a ajuta pe cei flămânzi sau nevoiași. Practic pomenile au rostul de a cultiva actul filantropic. Rostul parastasului și al colivei este cu totul altul.

Ca o concluzie, milostenia trebuie făcută de fiecare dată, nu numai cu ocazia unei pomeniri a unei persoane decedate. O vorbă frumoasă spune că cine dă bani unui sărac împrumută de fapt pe Hristos. Dumnezeu nu rămâne niciodată dator”.

Ce trebuie să conțină pachetele, în zilele de post?

Silviu Biriș atrage atenția că, în zilele de post, se împart pachete cu mâncare care să nu conțină carne, lapte și ouă:

„În legătură cu pachetele care se fac la parastas sau la pomeniri, nu există un număr sau o dogmă care să-ți spună exact câte sau ce anume trebuie să conțină un pachet.

Trebuie să ținem cont că, în zilele de post, pachetul nu trebuie să aibă produse care conțin carne sau lapte sau derivate din lapte și ouă. Iar în privința conținutului pachetelor sau a numărului lor exagerarea nu e bună. Sunt și cazuri excepționale, când oameni înstăriți oferă o masă caldă unui așezământ de bătrâni sau de copii instituționalizați”, menționează Silviu Biriș, exclusiv pentru Click!

„Se exagerează!”

Slujitor al bisericii, după ce a absolvit Teologia, Silviu Biriș e de părere că românii exagerează la parastas, colivele fiind uriașe:

„Ca o observație personală, cred că de multe ori se exagerează cu cantitatea mare de colivă, care se face de către oameni. O mare parte rămâne neîmpărțită și, ori se strică, ori ne face … obezi. Pomenile fac legătura noastră cu lumea nevăzută către care sufletul celui decedat se îndreaptă.

Pomenirea celor adormiți, la soroacele stabilite de biserică, ajută mult, ca și rugăciunea, la judecata lor particulară. Acum, dacă tăticu’ iubea băutura și a murit și alcoolic nu trebuie să punem în pachetele pe care le împărțim pentru sufletul lui băutură și țigări, căci nu ajută, nici sufletului lui, nici celor care le consumă”.

Prezintă Festivalul de romanțe „Crizantema de Aur”, de la Târgoviște

Silviu Biriș are, în această perioadă, agenda plină de spectacole și de piese de teatru:

„Voi prezenta Festivalul „Crizantema de Aur”, alături de Eda Marcus, eveniment care se va desfășura, în perioada 17-19 octombrie, la Târgoviște. Noi vom prezenta secțiunea Interpretare. Iar secțiunea Creație e prezentată de Octavian Ursulescu și de Alexandra Velniciuc. Eu joc în spectacolele „Un cuplu ciudat”, în „Opera de trei parale”, la Teatrul Național, dar și în „O căsnicie liniștită”. Iar pe 27 octombrie 2024 vom fi la Drobeta-Turnu Severin, cu piesa „Sistemul perfect”, cu o distribuție de zile mari, Ovidiu Cuncea, Aurelian Temișan, Monica Davidescu, Kira Hagi și Cosmin Vâjeu”, ne-a mai menționat Silviu Biriș, exclusiv pentru Click!

Mai multe