Solistul Mircea Rusu, primul interviu după ce a revenit la iarba verde de acasă: „Am învățat să prețuiesc totul mai mult!”
Mircea Rusu (64 de ani), interpretul piesei „Iarba verde de acasă”, ne-a oferit primul interviu, în exclusivitate, după ce a fost eliberat condiționat. În perioada în care a stat departe de casă, artistul a avut o activitate intensă: a scris poezii, a compus cântece și a lucrat ca bibliotecar.
„Am compus cântece, se vor regăsi pe noul meu album”
Autor, artist, compozitor și interpret, Mircea Rusu, acuzat în 2023 de unele nereguli de natură administrativă, din perioada în care a fost primar al localității Band, din județul Mureș, a fost eliberat condiționat în luna august a acestui an. Ca timpul să nu i se mai pară o veșnicie, până la revenirea acasă, artistul a muncit foarte mult, implicându-se inclusiv în activitățile culturale:
„În luna august, am fost eliberat condiționat, în urma unor proceduri complexe, a unor condiții pe care trebuie să le îndeplinești. Dar, cât am fost plecat de acasă, am făcut podcasturi, am compus cântece, care se vor regăsi și pe un nou album, și am scris foarte multe poezii.
Am fost bibliotecar, alături de alți doi colegi, în acea perioadă. Datorită nouă, s-au citit cele mai multe cărți. Care volume erau cele mai solicitate? Se citeau poeziile lui Adrian Păunescu, dar și romanele polițiste. Acolo, ai un program fix, executat de toți. Acolo, am învățat să prețuiesc totul mult mai mult”.
Când revine pe scenă cu piesa „Iarba verde de acasă”?
Am aflat și când va reveni Mircea Rusu pe scenă, căreia recunoaște că i-a dus cumplit dorul:
„În prezent, lucrez la un album cu 22 de piese noi, iar din luna octombrie vom începe concertele, vom avea în Piatra-Neamț, dar și în București, intenționăm, la Teatrul Național.
Dar, nu mai facem mari planuri, pe termen lung, ce va fi va fi. Piesele mele au succes, și acum, încă se difuzează și primesc bani frumoși din drepturile de difuzare și de autor. De fapt, piesa „Omul bun și pomul copt” este la mare concurență cu „Iarba verde, de acasă”, tot a mea”.
În ce relații a rămas cu Narcisa Suciu și cu Paula Seling?
Pe artist îl leagă multe amintiri frumoase de Narcisa Suciu și de Paula Seling, care, la debutul muzical, au făcut parte din trupa lui, ca backing-vocals. Mircea Rusu și-a amintit cu nostalgie de perioada în care a colaborat cu cele două mari voci:
„Narcisa Suciu este o persoană cu totul specială, colaborarea cu ea va rămâne o amintire foarte dragă mie. Se întâmpla să fiu la Compact, când am auzit-o cântând. În 1996, însă, când mi-am făcut trupă, am chemat-o la mine, ca backing vocals, alături de Paula Seling.
Pentru mine e un sentiment de mândrie că am reușit să fac ceva concret pentru ele, cred că pentru amândouă scena Cerbului de Aur a însemnat foarte mult. Narcisa îmi mai interpretează și acum piesa „Câmpuri aurii”, și o face foarte bine, cu vocea ei superbă.
De fapt, am vrut să îi încredințez acest cântec de la bun început. Dacă ne vom mai reuni, vreodată, pe scenă? Fiecare are proiectele lui, acum, dar nu se știe. De ce, nu?”.
În încheierea confesiunilor, interpretul de muzică folk ne-a recitat câteva versuri de suflet, prin care, cu siguranță, își exprimă cel mai bine trăirile:
„Aduc nădejde unde nu-i/, Eu palid chip rătăcitor/, Al tuturor și al nimănui/Al nimănui și al tuturor/”...