#Exclusiv Click!

Sora lui Petrică Mîțu Stoian face dezvăluiri cutremurătoare, la parastasul de trei ani: „Și-a atras moartea, după ce și-a pus numele pe cruce”. Care era, de fapt, numele lui real?

21 octombrie 2024 15:57   Vedete românești

Maria Tărchilă, sora îndurerată a regretatului artist de muzică populară Petrică Mîțu Stoian, ne-a vorbit, exclusiv pentru Click! despre tragicul lui sfârșit, dar și despre pregătirile pentru parastasul de trei ani, pe care îl va organiza, sâmbătă, la Craiova.

Totul despre parastasul de trei ani al lui Petrică Mîțu Stoian 

Maria Tărchilă va organiza sâmbătă parastasul de trei ani al fratelui ei, Petrică Mîțu Stoian. La localul din Craiova, unde au fost chemați apropiații familiei, vor fi servite și mâncărurile care îl plăceau mult artistului:

„Sâmbătă, vom merge cu pachetele cu mâncare și coliva la biserică, în Câmpulung, la preotul unde fratele meu se spovedea. Apoi, va avea loc o slujbă, la mormântul lui, din Cimitirul din Craiova, după care am organizat un parastas, la un local, unde am invitat mai multe persoane apropiate familiei.

Se vor servi și sărmăluțe, mâncarea lui preferată, dar și ciorbiță caldă și colivă. Mai sunt artiști, care mai mă sună, am făcut pace cu solistul Constantin Enceanu. El a susținut un recital și la Festivalul „Petrică Mîțu Stoian”. Au fost buni prieteni și colegi de scenă”, spune Maria Tărchilă, exclusiv pentru Click!

„Pe Doru Gușman, fostul impresar, nu-l chem la parastas”

Maria Tărchilă continuă, și acum, după trei ani de la necaz, războiul cu Doru Gușman, fostul impresar al lui Petrică Mîțu Stoian. Cum acesta refuză cu îndârjire să înapoieze familiei lucrurile artistului, rămase în casa lui din Craiova, femeia îndoliată și-a căutat dreptatea în instanță:

„Doru Gușman nu vrea să-mi dea costumele populare și diplomele lui Petrică, pe care vrem să le expunem în muzeul din casa părintească. Nu îl putem deschide, de invidios ce e! Procesul a stagnat, nu s-a mai întâmplat nimic.

La un moment dat, Doru mi-a zis că degeaba mă zbat să îi fac festival și muzeu, căci Petrică va fi uitat într-un an. Câtă inima să ai, ca fost impresar, să spui așa ceva, mai ales că a și câștigat niște bani frumoși cu Petrică! În loc ca el să ne ajute, face totul împotriva noastră. La parastasul de trei ani nu l-am invitat, el de obicei face singur pomană”, mai spune Maria Tărchilă, exclusiv pentru Click!

„Petrică și-a atras moartea”

Și-a atras Petrică Mîțu Stoian moartea? Iată ce crede Maria Tărchilă despre sfârșitul tragic al fratelui ei:

„După decesul soției lui Doru Gușman, Petrică și-a făcut cavou comun cu ei, la cimitirul din Craiova. Și-a pus fotografia și numele pe cruce. După numai două luni, a murit și el. Se spune, din bătrâni, că nu e bine să-ți pui numele pe cruce, că atragi mai repede moartea!”.

Ce s-a întâmplat, de fapt, în ultima lui zi de viață?

Sora artistului ajunsese, într-un suflet, la spitalul din Reșița, în urmă cu trei ani, la aflarea veștii că Petrică era grav bolnav. Medicii s-au luptat însă în zadar să îi salveze viața: 

„Cred că îi explodaseră plămânii de la acel tratament, căci scuipa sânge. A fost dus rapid la terapie intensivă, unde a murit după câteva ore. Știam că nu mai iese viu de acolo, îmi făcuse semn cu mâna, de la revedere. Poate că scăpa, dacă se intervenea mai repede. Dar, fusese înscris în spital cu Petre Mîțu, numele lui din buletin. Petrică Mîțu Stoian era, de fapt, numele lui de scenă.

Nu era trecut și Stoian în buletin, deși noi ne tragem din neamul Stoienilor. De-abia când ziariștii au început să facă zarvă, și-au dat seama cine e, de fapt, pacientul lor, și au început să se agite mai mult.  Am vrut să îl duc la un alt spital, la Timișoara, de la Reșița, dar mi-au spus că trebuie stabilizat. Între timp, făcuse un preinfarct, se agravase situația. Vestea morții ne-a distrus pe toți”.  

Marele artist de muzică populară Petrică Mîțu Stoian a încetat din viață pe 6 noiembrie 2021, la vârsta de 61 de ani. 

Mai multe