Testamentul ascuns al Mariei Tănase. Care au fost ultimele dorințe ale celebrei artiste
Maria Tănase rămâne, chiar și în ziua de astăzi, una dintre cele mai apreciate și cunoscute artiste din istoria țării noastre. Cântecele ei încă sunt ascultate de români, iar în anul 1938, impresionat de talentul ei, Nicolae Iorga o numea pe cântăreață „Pasărea măiastră”. Iar un detaliu mai puțin cunoscut despre Maria Tănase este ce conținea, de fapt, testamentul pe care l-a lăsat în urmă.
După cum poate că deja știm, Maria Tănase s-a născut în anul 1913, pe data de 25 septembrie, la București. Ea a fost cel de-al treilea copil al familiei, iar debutul în lumea artistică îl va avea tocmai în anul 1934. Atunci, marea cântăreață se angajează la Teatrul „Cărăbuș”, iar cariera ei va intra pe o traiectorie ascendentă. Doar câțiva ani mai târziu, în 1937, Maria Tănase deja imprima cântece pentru casa de discuri „Columbia”.
Artista debutează și la radio doar un an mai târziu, pe 20 februarie 1938, atunci când a cântat mai multe melodii românești la emisiunea „Ora satului”. Din păcate, cariera Mariei Tănase se va lovi de obstacole doar la scurt timp după debutul ei la radio. În 1940, îi este interzis să mai cânte de către Garda de Fier, care îi și distruge discurile, sub motivul că ar fi distorsionat folclorul autentic.
Ce scria în testamentul Mariei Tănase
Maria Tănase începe să revină pe scenă odată cu instaurarea regimului comunist, însă cariera ei se va opri brusc, din cauza problemelor de sănătate de care suferea. Maria Tănase moare în 1963, pe data de 22 iunie. Cântăreața suferea de cancer la plămâni, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viața.
În testamentul ei, pe care l-a dictat chiar de pe patul de spital, Maria Tănase cerea ca pe cap să i se pună colțarul cu pichet alb, iar în picioare să aibă doar ciorapi albi scurți, fără pantofii care au chinuit-o de-a lungul vieții. De asemenea, ea mai dorea ca trupul ei, doar șters cu alcool, să fie oferit medicilor, dacă aceștia consideră că ar fi fost util studiilor științifice.
În plus, ea a mai dorit ca o fântână să fie săpată pe un drum secetos, iar înmormântarea ei să fie cât mai sobră. De asemenea, Maria Tănase dorea să nu i se spună mamei ei că a murit, ci că este în străinătate, la tratament.