Trei personalități românești care s-au născut de 1 Decembrie, Ziua Națională a României

30 noiembrie 2023 14:08   Vedete românești

1 Decembrie, Ziua Națională a României reprezintă nu doar o sărbătoare importantă, căci este ziua în care s-au născut foarte multe dintre cele mai mari personalități ale țării noastre, amintind de nume precum Johnny Răducanu, scriitorul Cezar Petrescu și Leontina Văduva. 

Ziua de 1 Decembrie este de o mare importanță pentru poporul român, și marchează una dintre cele mai mari evenimente istorice. Această zi ne amintește de 1 decembrie 1918, când la Alba-Iulia a avut loc unirea Transilvaniei cu România, în cadrul Marii Adunări Naționale.

Nume importante ale României care s-au născut de 1 Decembrie

Soprana Leontina Văduva s-a născut pe data de 1 decembrie 1960, în satul Roșiile din județul Vâlcea și este fiica îndrăgitei cântărețe de muzică populară Maria Ciobanu. 

Leontina Văduva a urmat cursurile Conservatorului de Artă din București alături de Ileana Cotrubaș. În anul 1987 a debutat pentru prima dată în scenă cu rolul Manon, din opera Manon de Jules Massenet pe scena Teatrului Capitol din Toulouse, în Franța, țara în care locuiește alături de soțul și fiul lor. 

Johnny Răducanu

Johnny Răducanu s-a născut pe data de 1 decembrie 1931, în sânul unei familii din Brăila, cu tradiții muzicale de pe vremea lăutarului Petre Crețu Șolcanu. Johnny Răducanu a urmat studiile muzicale la Iași și Cluj, apoi a făcut Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, între anii 1953-1956. 

Artistul este considerat un „monstru sacru” al muzicii jazz de la noi din țară. A încetat din viață pe data de 19 septembrie 2011, la București.

Romancierul Cezar Petrescu 

Romancierul Cezar Petrescu s-a născut pe data de 1 decembrie 1892 în satul Hodora, comuna Cotnari, județul Iași. A fost de profesie romancier,  nuvelist, traducător și gazetar român, redactor la Adevărul, Dimineața, Bucovina, Țara nouă, Voința, fondator și codirector, alături de Pamfil Șeicaru, al revistei social-politice și culturale Hiena. 

În anul 1955 a devenit membru titular al Academiei Române. Scriitorul și-a găsit sfârșitul pe 9 martie 1961, la București, lăsând în urmă aproape la 70 de albume publicate: romane, nuvele, piese de teatru, proză fantastică și literatură pentru copii, studii, note de călătorie și memorialistică.

Mai multe