Ce sărbătoare este pe 1 decembrie? Istoria acestei zile importante pentru români

Ultima actualizare:

Pe 1 Decembrie, românii celebrează Ziua Națională a României, un moment de importanță crucială în istoria țării noastre. Cu 105 ani în urmă, în 1918, la Alba Iulia, a avut loc Marea Adunare care a decis unirea Transilvaniei cu România, marcând astfel apariția României Mari.

Imagine din timpul Marii Uniri / foto: arhiva
Imagine din timpul Marii Uniri / foto: arhiva

Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, 1 Decembrie a fost consacrată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

Această dată este oficial declarată zi liberă, motiv pentru care românii sunt invitați să participe la paradele militare. Printre cele mai notabile ceremonii se numără cele de la Arcul de Triumf din București, Alba Iulia și Iași. Detaliile despre programul evenimentelor sunt disponibile mai jos.

Ce se sărbătorește pe 1 Decembrie. Istoria acestei zile

Obiceiul de a sărbători Ziua Națională a României a trecut prin mai multe perioade în istoria recentă a țării. Între anii 1861-1866, aceasta era marcată pe 24 ianuarie, apoi între 1869 și 1947 a fost pe data de 10 mai, iar din 1948 până în 1989 a fost sărbătorită pe 23 august.

Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, semnată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost desemnată oficial drept ziua națională și sărbătoare publică în România.

Acestă decizie a fost confirmată ulterior în Constituția României din 1991, la articolul 12, alineatul 2. În 1990, în stenogramele dezbaterilor parlamentare, opoziția anticomunistă a pledat pentru adoptarea zilei de 16 decembrie ca sărbătoare națională pentru a marca Revoluția.

Conceptul de „Ziua Națională a României” este nou

Conceptul de zi națională este relativ recent, apărând după apariția ideilor de nație și popor, așa cum sunt înțelese în prezent, aceste concepte apărând abia în secolul al XIX-lea.

Este important să se facă distincția între sărbătorile naționale (care pot fi mai multe) și ziua națională, în sensul său modern (care reprezintă o singură zi). Unica sărbătoare națională menționată expres ca Ziua Națională a fost data de 1 Decembrie (în 1990).

Deși nu s-a specificat explicit, alegerea zilei de 1 Decembrie a fost asociată cu Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, la Proclamația de la Alba Iulia, eveniment care a avut loc la 1 decembrie 1918.

Alegerea acestei date ca sărbătoare națională a României a fost interpretată ca un gest controversat pentru comunitatea maghiară din România, pentru care ziua de 1 decembrie a reprezentat o pierdere politică.

Totul despre Marea Unire a României

Desfășurată în 1918, Marea Unire a reprezentat un proces istoric deosebit în care toate provinciile istorice locuite de români s-au unit sub același stat național, România.

Acest eveniment a fost precedat de etape preliminare importante precum Unirea Principatelor Române din 1859 și obținerea independenței în urma războiului din 1877-1878, toate în contextul renașterii naționale a românilor în secolul al XIX-lea.

Unirea Basarabiei, Bucovinei și, în cele din urmă, a Transilvaniei cu Regatul României (numită și Vechiul Regat) a marcat constituirea României Mari. Această unitate a fost scopul intrării României în Primul Război Mondial alături de Antanta și a fost favorizată de mai mulți factori istorici majori:

  • acțiunea hotărâtoare a elitelor politice din Regatul României și din Austro-Ungaria în momentul favorabil din finalul Primului Război Mondial;
  • prăbușirea Imperiului Austro-Ungar și a Imperiului Rus;
  • afirmarea principiilor autodeterminării și naționalităților pe plan internațional, într-un context în care sentimentul național era puternic răspândit în rândul populației românești.

Ce personalități celebre au participat la Marea Unire

Diverse personalități au avut contribuții semnificative la participarea României la război și la realizarea Marii Uniri. Regele Ferdinand a susținut împroprietărirea țăranilor români și introducerea votului universal.

Refuzul său de a promulga Pacea de la Buftea a permis participarea României pe picior de egalitate cu statele victorioase la tratativele de pace de după Primul Război Mondial. Regina Maria a fost implicată activ în ajutorarea răniților, fiind prezentă în focarele de epidemie și în tranșee.

După război, ea a călătorit la Paris și a intervenit pe lângă liderii politici occidentali pentru recunoașterea unirii. Liderul liberal Ionel Brătianu a avut, de asemenea, un rol semnificativ în influențarea evenimentelor politice, chiar și în momentele când nu se afla la guvernare, se arată pe Wikipedia. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
parlamentul romaniei jpg
lidl jpg
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net