Află ce simte cu adevărat omul de lângă tine ca în „Lie to Me”! Oana Sorescu dezvăluie cum putem citi instant emoțiile de pe chip

V-ați gândit vreodată cât de importante sunt, de fapt, emoțiile? De-a lungul timpului am fost învățați mult prea puține despre ele, deși ne însoțesc în fiecare secundă a vieții noastre și ne determină fiecare reacție. Dacă „acționăm” sau „reacționăm” bine sau mai puțin bine se datorează emoțiilor pe care le simțim. Oana Sorescu ne dezvăluie de ce sunt importante emoțiile și cum putem le citi instant pe chipul oamenilor. Află ce simte cu adevărat omul de lângă tine ca în „Lie to Me”!

Ce sunt emoțiile și de ce sunt importante
Ce sunt emoțiile și de ce sunt importante

Ce sunt emoțiile și de ce sunt importante

Oana Sorescu a devenit primul Master Trainer din România (trainer de EFT și Matrix Reimprinting) pentru Academia EFTMRA din Marea Britanie. Este consilier de dezvoltare personală, formator, mentor al Institutului de Cercetare din USA, HeartMath, făcând cursuri cu unii dintre cei mai mari specialiști din lume precum Paul Ekman (autorul cărții Emoții date pe Față) sau Daniel Siegel. 

Ce sunt emoțiile și la ce ne ajută?

Emoțiile sunt un proces, un anumit tip de evaluare automată influențată de trecutul nostru și de evoluție, în timpul cărora considerăm că ceva important se întâmplă pentru bunăstarea noastră, în timp ce apar o serie de schimbări psihologice și comportamentale emoționale menite să ne ajute să facem față situației.

Emoțiile ne influențează comportamentul, cu ajutorul lor construim sau distrugem relații, cu ajutorul lor ne putem salva viața sau ne putem lăsa pradă disperării dacă nu știm să le gestionăm. Paul Ekman, psihologul american recunoscut ca unul dintre cei 100 cei mai influenți oameni de pe planetă, în primii 50 dintre cei mai influenți psihologi ai secolului 21, după decenii de cercetări ale emoțiilor și expresiilor faciale spune: „Emoțiile ne salvează viața, dar pot s-o distrugă.” Ne împing să acționăm aparent rezonabil, dar și în moduri pe care ajungem să le regretăm.

Paul Ekman a identificat șapte familii principale de emoții universale: bucurie, tristețe, furie, frică, dezgust, surprindere și dispreț moral. 

Frica este o emoție naturală, care te poate ajuta să-ți salvezi viața atunci când îți este amenințată (în cazul unui accident ce pare iminent, frica apare în mai puțin de 1 secundă și te va face să tragi de volan în așa fel încât să eviți dezastrul. Nu ești conștient, nu ai idee ce procese au fost implicate în recunoașterea pericolului, dar frica <<te-a ajutat să păzești bostănăria>>! Acesta este un mecanism de evaluare automat.

Și alte emoții, furia, de exemplu, devine pe moment mobilizatoare și te împinge să mergi mai departe în căutarea unor soluții. Pe de altă parte, tristețea de pildă, ne face să pentru a solicităm sprijin, dar oferă și un timp în care să ne recuperăm. 

Cum putem citi instant emoțiile de pe chipul oamenilor

Cum identificăm emoțiile pe chipul oamenilor?

Iată microexpresiile faciale pentru fiecare emoție prin care ne putem da seama ce simte cu adevărat omul de lângă noi, dincolo de cuvinte sau comportament.

Surpriză- arcul sprâncenelor ridicat, pleoape superioare crescute; gura deschisă; maxilarul „agățat”.

Frică - sprâncene ridicate și unite; pleoape superioare crescute, cele inferioare întinse; gura întinsă și trasă spre urechi. 

Furia - sprâncenele coborâte și unite; pleoapele superioare tensionate; pleoapele inferioare intinse; marginile buzei rulate spre interior.

Tritețe - colțurile interioare ale sprâncenelor ridicate și unite; pleoapele relaxate, pesoana privește în jos; colțurile gurii în jos.

Dezgust - buza superioară ridicată, buza inferioară relaxată, sprâncene coborâte, nas încrețit.

Dispreț - doar un colț al gurii se comprimă și se ridică; buza ridicată și trasă doar într-o parte; privire neutră. 

Fericire - colțurile buzelor ridicate spre tâmple; obrajii ridicați; zona exterioară a ochilor strânsă (linii orizontale). 

Totuși, Oana Sorescu afirmă din lucrul său cu clienții, în calitate de master trainer EFT și Matrix Reimprinting, că alături de aceste „familii de emoții” se află și rușinea!

Cât de mult ne afectează emoțiile

Toate aceste emoții ar avea ca durabilitate de viață ordinul secundelor, maxim al minutelor. Din păcate, mulți dintre noi le cărăm ca povara bagajului emoțional ore, zile, luni și chiar ani, ceea ce poate crea disfuncționalitate la nivelul corpului fizic.

În această situație emoția apare și se întreține doar când scenele se desfășoară în mintea noastră, dar la nivelul corpului fizic apar schimbări disfuncționale la nivel bio-chimic, deși evenimentul nu se întâmplă în realitate, el fiind doar imaginat (ritmul cardiac, respirația, presiunea sângelui, transpirația și temperatura pielii sunt afectate).

Sunt studii științifice care demonstrează ca 95-98% dintr-o zi funcționăm pe programele subconștientului nostru (obișnuințe, comportamente și activități dobândite în perioada copilăriei până în 6-7 ani). Aceste programe negative, credințe limitative, cresc nivelul stresului, astfel încât corpul se străduiește sa se adapteze din punct de vedere chimic, hormonal, celular și chiar la nivelul ADN-ului. De cele mai multe ori, aceste convingeri reprezintă adevărurile noastre disfuncționale și imaginate în care investim încredere.

Atât de emoții, cât și de convingerile limitative pe care le susțin, ne putem elibera prin Tehnicile de Eliberare Emoțională (EFT&Matrix Reimprinting).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
banner alina chivulescu png
index (50) webp
banner pavel bartos png
Banner Iuliana Pepene
banner MIRUNA DIN TATUTU jpg
banner diana matei png
image
actualitate.net
image
actualitate.net